Nekad je palenta bila hrana siromašnog stanovništva diljem Europe, a danas je otkrivaju i otmjeni restorani te redovito poslužuju kao prilog glavnom jelu. Može biti izvrsna osnovna namirnica za pripremu raznovrsnih, ukusnih jela. U kombinaciji sa svježim sirom i parmezanom, dobit ćeš pravu energetsku bombu, bogatog i aromatičnog okusa i hrskave teksture. Iako ju većinom jedemo u slanim kombinacijama, palenta je sjajna i u slatkim jelima.
U nastavku donosimo prijedloge za doručak, ručak i desert sa svima nam dragom palentom!
-
Ukusan i zdrav doručak: kremasta palenta obogaćena sirom
Palenta ili žganci pripremaju se kuhanjem kukuruzne krupice u vodi. Mnogo generacija odraslo je na ovoj namirnici, koja je zbog svoje bogate energetske vrijednosti odličan izbor za doručak. Kremasta palenta obogaćena je svježim sirom, a možeš ju poslužiti uz čašu mlijeka ili jogurta. Također, ovo jelo je odlična opcija za obrok nakon treninga jer će te opremiti velikom količinom energije.
-
Aromatična palenta sa češnjakom i ružmarinom
Kremasti prilog ili glavno jelo s aromom češnjaka i ružmarina odličan je izbor kada si u strci s vremenom. Iako veoma jednostavna namirnica, palenta zbog raznih dodataka može postati sjajnim toplim obrokom za bilo koje doba dana. Začini ju čine aromatičnom, a dodatak sira i maslaca kremastom. Samo pet sastojaka bit će ti potrebno za spremanje recepta u nastavku i nešto više od 20 minuta.
-
Jamie Oliver donosi recept za sočan kolač od palente
Za sve ljubitelje naranče i slasnih biskvita kolač od palente savršen je izbor! Celebrity chef Jamie Oliver, autor ovog recepta, dobro zna kako s narančom ne može pogriješiti. Upravo zbog citrusnog okusa i sočnosti, kolač će se svidjeti svim generacijama. Ovaj kolač ili tortu možeš ukrasiti voćem, a odlično bi pasala i kuglica sladoleda!