Palenta je u svojoj osnovi kuhana kukuruzna krupica. Osim samostalno, može se jesti kao prilog raznim receptima, kao desert ili doručak. Nadalje, ova svestrana namirnica može se poslužiti topla ili ohlađena.
Na samo jednu 30-gramska žlicu palenta sadrži čak 24 grama ugljikohidrata, 3 grama proteina i 2 grama vlakana. Stoga, odličan je izvor proteina i vlakana, ne sadrži masnoće, dobar je izvor A vitamina i ne sadrži gluten. Osim već spomenutih načina pripreme, od palente možeš pripremiti i podlogu za pizzu, a u nastavku potraži primjere za doručak, ručak, prilog i desert od ove sve popularnije namirnice.
Kremasta palenta s bademima
Priprema ovog jela traje tek nekoliko minuta, a količina je dovoljna za četiri serviranja. Osim spomenutih sastojaka, po želji možeš dodati i borovnice ili neko drugo voće.
Aromatizirana palenta u umaku od sušenih rajčica
Odlično je vrijeme za početi razmišljati o ljetu. Iako će ti na pamet možda prvo pasti putovanje, odmor i more na svoju listu stavi i ovaj slasni recept s palentom u umaku od sušenih rajčica koji će te odmah prebaciti u 'summer state of mind'.
Lažni pomfrit od palente i začinskog bilja
Savršen dodatak različitim jelima dobro nam je poznati pomfrit, a možda je vrijeme i da probaš ovu lažnu verziju napravljenu od palente. Osim priloga, ovo može biti i veoma zanimljiv i drugačiji izbor predjela.
Kolač od naranče i palente
Celebrity chef Jamie Oliver autor je ovog recepta koji ne samo da je ukusan, već je i veoma lijep. Pripremi ga sljedeći put kada se odlučiš na novu, nešto zdraviju, verziju deserta.