gastro postao
Umaci od špinata, slanutka i pelata mogu se poslužiti uz meso ili tostirani kruh, a u hladnjaku ih možete držati par dana
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 15
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 277
Zeleni umak
- 2 šalica špinat
- 240 g ricotta
- 200 g feta sir
- 4 kom mladi luk
- 2 žlica limunov sok
- 1 režanj češnjak
Umak od slanutka
- 400 g slanutak, suhi
- 3 žlica limunov sok
- 2 žlica ulje suncokretovo
- 4 žlica čili papričica
- 2 režanj češnjak
- sol
- 4 žlica svježi kravlji sir
Crveni umak
- 400 g pelati
- 30 ml ulje maslinovo
- 2 režanj češnjak
- 1 žlica mješavina suhih začina
- 1 mala žlica šećer, kristal
- 350 g crvena paprika
- sol
- 1 žlica list bosiljka
Priprema
- Kuhajte špinat na laganoj vatri dok ne uvene. Maknite s vatre i prebacite u posudu pa hladite pet minuta.
- Ocijedite špinat. Stavite ga u blender pa dodajte ricottu, fetu, mladi luk, limunov sok i češnjak. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu pa začinite.
- Pripremite drugi umak. Namočite slanutak preko noći. Skuhanog i ocijeđenog izmiješajte sa svježim sirom, limunovim sokom, soli, uljem i češnjakom. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Umiješajte ljutu papričicu i ohladite.
- Za crveni umak pirjajte pelate na maslinovu ulju sa začinima i šećerom dok se ne reducira. Dodajte izmiksane pečene crvene paprike i začinite. Ohladite.
Izvor Skuhatćute