Recepti 13. listopada 2014.

Panna cotta

Panna cotta
gastro postao gastro.24sata.hr
Puding od slatkog vrhnja talijanski je desert kojem rijetki mogu odoliti

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 444

Potrebno vam je

  • 2.50 list zelatina
  • 4 žlica mlijeko kravlje, punomasno
  • 700 ml vrhnje za šlag
  • 1 kom mahuna vanilije
  • 50 g šećer, kristal
  • 140 g maline
  • 3 kom naranča (žuto - narančasto meso)
  • 1 mala žlica liker od naranče

Priprema

  1. Stavite želatinu u široku zdjelu. Prelijte mlijekom i pustite da odstoji 5 minuta.
  2. Ulijte slatko vrhnje u malu posudu. Sastružite sjemenke iz štapića vanilije u vrhnje. Nasjeckajte štapić vanilije i dodajte u vrhnje te potom umiješajte šećer. Zagrijavajte na laganoj vatri, dok se šećer ne rastopi sve do trenutka netom prije vrenja. Maknite s vatre i uklonite dijelove štapića vanilije.
  3. Umiješajte omekšanu želatinu u slatko vrhnje da se dobro rastopi. Pustite da se ohladi desetak minuta i potom ulijte u 6 zdjelica (promjera 9 cm). Pustite da se ohladi i ostavite u hladnjaku preko noći.
  4. Preljev: Odvojite kriške 2 naranče. Iscijedite sok treće naranče i stavite ga u malu posudu, dodajte šećer i zagrijavajte oprezno dok se ne pretvori u sirup (to će trajati cca 2 minute). Umiješajte Cointreau (liker od naranče) i kriške naranče.
  5. Drugi dan iskrenite panna cottu iz zdjelica na tanjuriće (pomoći će ako ih odvojite nožem od rubova i kratko umočite dno posudica u vrelu vodu).
  6. Prelijte Cointreau preljevom i ukrasite malinama. Možete napraviti i preljev od bobičastog voća.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.