gastro postao
Puding od slatkog vrhnja talijanski je desert kojem rijetki mogu odoliti
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 444
Potrebno vam je
- 2.50 list zelatina
- 4 žlica mlijeko kravlje, punomasno
- 700 ml vrhnje za šlag
- 1 kom mahuna vanilije
- 50 g šećer, kristal
- 140 g maline
- 3 kom naranča (žuto - narančasto meso)
- 1 mala žlica liker od naranče
Priprema
- Stavite želatinu u široku zdjelu. Prelijte mlijekom i pustite da odstoji 5 minuta.
- Ulijte slatko vrhnje u malu posudu. Sastružite sjemenke iz štapića vanilije u vrhnje. Nasjeckajte štapić vanilije i dodajte u vrhnje te potom umiješajte šećer. Zagrijavajte na laganoj vatri, dok se šećer ne rastopi sve do trenutka netom prije vrenja. Maknite s vatre i uklonite dijelove štapića vanilije.
- Umiješajte omekšanu želatinu u slatko vrhnje da se dobro rastopi. Pustite da se ohladi desetak minuta i potom ulijte u 6 zdjelica (promjera 9 cm). Pustite da se ohladi i ostavite u hladnjaku preko noći.
- Preljev: Odvojite kriške 2 naranče. Iscijedite sok treće naranče i stavite ga u malu posudu, dodajte šećer i zagrijavajte oprezno dok se ne pretvori u sirup (to će trajati cca 2 minute). Umiješajte Cointreau (liker od naranče) i kriške naranče.
- Drugi dan iskrenite panna cottu iz zdjelica na tanjuriće (pomoći će ako ih odvojite nožem od rubova i kratko umočite dno posudica u vrelu vodu).
- Prelijte Cointreau preljevom i ukrasite malinama. Možete napraviti i preljev od bobičastog voća.