gastro postao
Ako i niste ljubitelji slastica s kavom, ovaj će vas jednostavno oboriti s nogu.
Panna cotta je jednostavna, brza i tako fina. Ovo je poznata i jedinstvena slastica kojoj se ništa ne treba dodati. Mi smo ipak dodali malo kave i čokolade i, vjerujte nam, nismo pogriješili.
Potrebno vam je:
- 500 g slatkog vrhnja
- 150 ml mlijeka
- 70 g šećera
- 30 g vanilin šećera
- 3 žlice hladne vode
- 10 g mljevene želatine
- 4 žličice granula instant kave
Za preljev:
- 100 g tamne čokolade
- 70 ml vode
- 1 žličica granula instant kave
Priprema:
- Mljevenu želatinu pomiješajte s 3 žlice hladne vode i ostavite da nabubri 5-10 minuta.
- U manjem loncu zagrijte slatko vrhnje, mlijeko, šećer i vanilin šećer pa ovu smjesu netom prije nego zakipi, sklonite s izvora topline i dodajte instant kavu i nabubrenu želatinu. Miješajte otprilike 1 minutu kako bi se kava i želatina u potpunosti otopile.
- Smjesu za panna cottu procijedite kroz gustu cjediljku u 6 posudica. Posudice poklopite ili prekrijte folijom te ih hladite u hladnjaku oko 4 sata.
- Otprilike 20 minuta prije posluživanja pripremite preljev tako da u 70 mL vrlo vruće vode dodate granule instant kave i usitnjenu tamnu čokoladu te miješate dok se ne otope.
Panna cottu poslužite ili u posudicama ili izvan njih, uz preljev ohlađen na sobnu temperaturu.