gastro postao
Pomalo drugačija verzija talijanskog deserta koju svakako vrijedi probati
Panna Cotta je klasični talijanski desert. Fina, glatka krema, rađena od kombinacije mlijeka, vrhnja za šlag, želatine, šećera ili meda i vanilije, ukrašena na razne načine, od svježeg voća do raznih voćnih preljeva, čokolade, karamele...
Donosimo vam recept za kombinaciju panna cotte s preljevom od šumskog voća.
Potrebno vam je:
- 2,5 listića želatine
- 4 žlice mlijeka
- 700 ml vrhnja za šlag
- 1 mahuna vanilije
- 50 g šećera
Umak:
- 1/2 šalica soka od jabuke
- 1/4 šalice šećera
- limunov sok
- 2 šalice borovnica
Priprema:
- Stavite želatinu u široku zdjelu. Prelijte mlijekom i pustite da odstoji 5 minuta. Ulijte slatko vrhnje u malu posudu. Sastružite sjemenke iz štapića vanilije u vrhnje.
- Nasjeckajte štapić vanilije i dodajte u vrhnje te potom umiješajte šećer.
- Zagrijavajte na laganoj vatri, dok se šećer ne rastopi sve do trenutka netom prije vrenja. Maknite s vatre i uklonite dijelove štapića vanilije.
- Umiješajte omekšanu želatinu u slatko vrhnje da se dobro rastopi.
- Pustite da se ohladi desetak minuta i potom ulijte u 6 zdjelica (promjera 9 cm). Pustite da se ohladi i ostavite u hladnjaku preko noći.
- Na umjerenoj vatri izmiješajte sastojke za umak, dodajte borovnice i kuhajte osam minuta. Ohladite i prelijte kremu.