Svjež i ukusan recept – takav je uvijek parfe od vanilije ukrašen bobičastim voćem. Ovaj klasični desert jednostavan je za napraviti, a za njega nije ni potrebno puno sastojaka.
Umjesto svježeg voća možeš staviti i čokoladni umak ili voćni umak, poput jagoda ili bobičastog voća. Ono što nam se sviđa kod parfea i inače jest da se može rezati na kriške ili u oblike koje želiš te uživati u ukrašavanju voćem i umacima po želji - i to svaku krišku s različitim!
Ovaj smo put odabrali parfe s malinama jer njezine nježno-kiselkaste bobice svaki desert pretvaraju u profinjeni vatromet aroma koje zavode i najzahtjevnija nepca!
Parfe od vanilije s voćnim umakom od malina
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 mahuna vanilije
- 120 ml mlijeka
- 3 žumanjka
- 100 g šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
- 2 stapke rabarbare
- 300 g malina
- 2 žlice šećera za želiranje
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žlica limunova soka
- 2 žlice crvenog desertnog vina
Postupak:
- Zareži mahunu vanilije pa nožem ostruži aromatičnu srž. Stavi mahunu i srž u mlijeko te ga zakuhaj. U posebnoj zdjeli pjenasto izmiksaj žumanjke sa šećerom i žlicom vode te polagano dodaj kipuće mlijeko. Smjesu dalje tuci na pari dok ne postane kremasta. Izvadi mahunu vanilije, skini kremu sa štednjaka i povremeno miješaj dok se ne ohladi.
- Izmiksaj slatko vrhnje i umiješaj ga u kremu od vanilije. Kalupiće obložene prozirnom folijom napuni smjesom, prekrij ih folijom i ostavi 3 sata u zamrzivaču.
- Očisti stapke rabarbare, properi ih pod mlazom vode i nareži na uske komadiće.
- Oprezno operi maline. Odvoji 10 komada pa ih pirjaj s rabarbarom i šećerom za želiranje (ako ga nemaš, možeš i s običnim) najmanje 10 minuta.
- Ostatak malina usitni u mikseru i protisni kroz fino cjedilo, a zatim ih pomiješaj s limunovim sokom, vinom i šećerom u prahu.
- Iskreni parfe iz kalupića na tanjur pa ga oštrim nožem nareži na manje komade. Posluži s pirjanim voćem i umakom od malina. Po želji, desert možeš ukrasiti i svježim malinama te ga posuti šećerom u prahu.