Savršen spoj kremastog jogurta s limunom, aromatične dukkah korice i sočne ribe – gotov za manje od 20 minuta!
Ako voliš ribu i želiš obogatiti jelovnik, ovaj recept - pastrva s dukkah koricom i jogurtom s limunom pravo je otkriće. Dukkah je fantastična egipatska mješavina začina, orašastih plodova i sjemenki koja jelu daje savršeni hrskavi sloj i bogat okus. Recept je jednostavan, a obrok je na stolu za manje od 20 minuta.
Mogu li koristiti druge vrste ribe
Naravno! Iako dukkah i jogurt izvrsno pristaju pastrvi, možeš koristiti druge vrste ribe. Pastrva je vrlo slična lososu, pa je možeš lako zamijeniti u receptu – dobit ćeš sličnu teksturu i blago slatkast okus. Tilapija, oslić ili list također će se lijepo ispeći u pećnici i dobro će se uklopiti s okusima limuna, jogurta i aromatične dukkah korice.
Dukkah je mješavina začina, orašastih plodova i sjemenki koja dolazi iz Egipta, a omiljena je zbog bogatog okusa i svestranosti. Možeš ga kupiti gotovog u trgovini ili napraviti kod kuće, a daje jelu poseban "twist" s minimalnim trudom. Ako ti ostane dukkaha nakon ovog recepta, posluži ga uz maslinovo ulje i kruh – jednostavno umoči kruh u ulje, zatim u dukkah za savršeno začinjeni zalogaj.
Dukkah je izvrstan kao dodatak salatama, pečenom povrću, mesu, pa čak i tostu s avokadom.
Ne gasi ekran dok kuham
Pastrva s hrskavom koricom, limunom i jogurtom
10 MIN
pripreme
9 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
Jogurt
0,66
šalica
Češnjak
1
režanj
Sok od limuna
1
žlica
Svježi vlasac
1
žlica
Svježi peršin
1
žlica
Korijander - listići
1
žlica
Sol
0,25
žličica
Papar
0,25
žličica
Pastrva (filet)
2
kom
Dukkah začin
2
žlica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C.
Obloži posudu papirom za pečenje kako bi se riba kasnije mogla lakše izvaditi iz pleha.
U blender ili multipraktik stavi jogurt, češnjak, limunov sok, vlasac, peršin, korijander, sol i papar. Ovaj aromatični jogurt bit će savršena podloga za hrskavu dukkah koricu.
Miksaj smjesu 20-30 sekundi dok ne postane glatka i kremasta, zatim ostavi sa strane.
Filete nježno osuši papirnatim ručnikom. To će pomoći da se jogurt bolje "primi" na ribu.
Položi filete pastrve u pripremljenu posudu za pečenje.
Premaži svaki filet s otprilike 1 žličicom jogurta pomiješanog s limunovim sokom. Ovaj sloj će jelu dodati kremastost i svježinu.
Svaki filet obilno pospi 1 žlicom dukkaha tako da ravnomjerno prekrije jogurt. Dukkah će osigurati savršenu hrskavu teksturu.
Premjesti posudu u pećnicu i peci 9-10 minuta dok pastrva ne postane čvrsta i lako ju je odvojiti vilicom.
Izvadi iz pećnice i posluži odmah uz dodatni jogurt s limunom sa strane i priloge po želji.