Kada pričamo o ribi, često nam ispod radara promakne pastrva. A zapravo je njezino mekano meso, prilično neutralnog okusa, savršena kulisa za kombiniranje s brojnim drugim okusima. Pastrva je, osim toga, vrlo jednostavna za pripremiti te nudi bezbroj mogućnosti u kulinarstvu.
Bezbroj mogućnosti u kuhinji
Možeš je kuhati, peći, pržiti, poširati…. Kad dobro razmislimo, s njom možeš što god te volja. Izvrsno se sjedinjuje sa svim povrćem i gljivama kojima se može napuniti, sa začinskim biljem, ljutikom i češnjakom... Savršeno ide i uz razne začine, čak i s voćem, kao što su primjerice nar i svi citrusi.
Ako si majstor u filetiranju, filete pastrve posluži uz hollandaise umak, umak od kopra na bazi kiselog i slatkog vrhnja ili umak od kapara, bijelog vina i maslaca. Mi smo se ipak odlučili za umak od vrhnja i špinata – obožavamo ovu kombinaciju zbog svježine i aromatičnosti.
Pastrva u umaku od vrhnja i špinata
Sastojci (za 4 osobe):
- 700 g krumpira
- 1 celer bjelaš
- 1 ljutika
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica ulja
- sol i papar
- 800 g zamrznutog špinata u listovima
- muškatni oraščić
- 4 fileta kalifornijske ili morske pastrve (po 150 g)
- 2 žlice soka od limuna
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice rakija aromatizirane borovicom
- 100 ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Lim naulji te pospi solju i paprom. Krumpir operi, po dužini raspolovi, poslaži na lim i peci 30 minuta.
- Celer očisti i nareži na ploške. Ljutiku i češnjak oljušti, nasjeckaj pa propirjaj na ulju da postanu staklasti. Miješaj špinat na luku, začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
- Filete isperi, posuši, nakapaj sokom od limuna te posoli i popapri. Na zagrijanom maslacu prži filete sa svake strane po 4 minute. Prži s ribom i usitnjeni celer 3 minute. Umiješaj rakiju i vrhnje, a po potrebi još začini solju te eventualno paprom.