Recepti 04. srpnja 2023.

Pastrve s bademima – profinjeno francusko jelo

Pržena pastrva
Pržena pastrva foto: Jametlene Reskp/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Vrijeme je za francuski klasik! Pržena pastrva s bademima i maslacem - tako jednostavna, a tako ukusna. Osjeti raskošan okus ribe s jedinstvenim umakom i osjećaj se kao kuhar s Michelinovom zvjezdicom!

Pastrva s bademima, ili po francuskom 'truite amandine' zapravo je klasik francuske kuhinje / prefino jelo koje se često nalazi na jelovnicima vrhunskih restorana diljem svijeta. 

Zvijezda jela je umak meunière. Riblji fileti se uvaljaju u bra[no, prže u tavi i zatim poslužuju s umakom od maslaca koji sadrži pržene bademe, svježi limunov sok i peršin. Ovo je poznato jelo igra kontrastnih okusa i tekstura, a dostojno je Michelinove zvjezdice. 

 

Marinirani fileti pastrve sa začinskim biljem Možda vas zanima... Sočni marinirani fileti pastrve sa začinskim biljem Recepti

 

Zanimljivo je da, kada razmišljamo o finoj kuhinji, često vizualiziramo otmjene recepte koji su teški za pripremu i koji sadrže šarolik popis sastojaka. No ovaj recept dokaz je da svi možemo pripremiti vrhunski klasik s malo sastojaka i bez komplikacija. 

Koju vrstu ribe mogu koristiti?

Prvi izbor za ovo jelo uvijek je pastrva jer ima blag okus koji dopušta dodacima da zablistaju u punom sjaju. Najčešće se radi s filetima, a može i od cijele pastrve. Alternativno, postoji nekoliko drugih vrsta ribe koje se lijepo sljubljuju s bademima – poput bakalara, iverka, skuše i lista.

 | Author: Robson Hatsukami Morgan/Unsplash Pastrva foto: Robson Hatsukami Morgan/Unsplash

Pastrve s bademima

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 pastrve (po 200 g)
  • 3 žlice narezanih badema
  • 8 malih mladih krumpira
  • 7 dag maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 2 limuna
  • nekoliko listića peršina
  • sol i papar

 

Možda vas zanima... Mekana, sočna i aromatična - pastrva u bijelom vinu Recepti

 

Postupak:

  1. Temeljito četkom pod mlazom vode očisti mladi krumpir, nemoj ga guliti. Kuhaj ga 20 minuta u slanoj vodi.
  2. Pastrve očisti, operi, obriši te posoli i popapri. Uvaljaj ih u brašno, zatim podigni držeći za rep i protresi da otpadne višak brašna. Isprži ribe na maslacu. Stavi ih na zagrijani pladanj.
  3. Na preostalom maslacu, u istoj tavi, poprži bademe, zalij ih limunovim sokom i miješaj dok sok malo ne potamni, ali ne smije pocrniti.
  4. Oko ribe poslaži narezane mlade krumpire, zalij sve umakom, pospi bademima i ukrasi peršinom. 

 

Marinirani fileti pastrve sa začinskim biljem Možda vas zanima... Pastrva u umaku od vrhnja i špinata za istinske gurmane Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.