Pastrva s bademima, ili po francuskom 'truite amandine' zapravo je klasik francuske kuhinje / prefino jelo koje se često nalazi na jelovnicima vrhunskih restorana diljem svijeta.
Zvijezda jela je umak meunière. Riblji fileti se uvaljaju u bra[no, prže u tavi i zatim poslužuju s umakom od maslaca koji sadrži pržene bademe, svježi limunov sok i peršin. Ovo je poznato jelo igra kontrastnih okusa i tekstura, a dostojno je Michelinove zvjezdice.
Zanimljivo je da, kada razmišljamo o finoj kuhinji, često vizualiziramo otmjene recepte koji su teški za pripremu i koji sadrže šarolik popis sastojaka. No ovaj recept dokaz je da svi možemo pripremiti vrhunski klasik s malo sastojaka i bez komplikacija.
Koju vrstu ribe mogu koristiti?
Prvi izbor za ovo jelo uvijek je pastrva jer ima blag okus koji dopušta dodacima da zablistaju u punom sjaju. Najčešće se radi s filetima, a može i od cijele pastrve. Alternativno, postoji nekoliko drugih vrsta ribe koje se lijepo sljubljuju s bademima – poput bakalara, iverka, skuše i lista.
Pastrve s bademima
Sastojci (za 4 osobe):
- 4 pastrve (po 200 g)
- 3 žlice narezanih badema
- 8 malih mladih krumpira
- 7 dag maslaca
- 2 žlice brašna
- 2 limuna
- nekoliko listića peršina
- sol i papar
Postupak:
- Temeljito četkom pod mlazom vode očisti mladi krumpir, nemoj ga guliti. Kuhaj ga 20 minuta u slanoj vodi.
- Pastrve očisti, operi, obriši te posoli i popapri. Uvaljaj ih u brašno, zatim podigni držeći za rep i protresi da otpadne višak brašna. Isprži ribe na maslacu. Stavi ih na zagrijani pladanj.
- Na preostalom maslacu, u istoj tavi, poprži bademe, zalij ih limunovim sokom i miješaj dok sok malo ne potamni, ali ne smije pocrniti.
- Oko ribe poslaži narezane mlade krumpire, zalij sve umakom, pospi bademima i ukrasi peršinom.