Fileti pastrve pečeni u tavi sa začinskim biljem su brzi i jako ukusni, jedina što ti se možda neće svidjeti jest vaditi kosti i filetirati ribu.
Ako majstor filetiranja, savjetujemo ti da umjesto cijele ribe obavezno kupiš već očišćene filete pa će priprema ovog jela nakon toga biti - prava dječja igra. Samo isperi filete i pincetom ukloni eventualne preostale bodlje.
Savjet više: riblji fileti, poput onih od lososa i pastrve, savršeni su i uz krutone premazane maslacem. Idealno bi bilo da imaš lagano zasoljeni maslac kako bi se dodatno istaknuo delikatan okus ribe kojoj prateće bilje daje ugodnu aromu.
Marinirani fileti pastrve sa začinskim biljem
(za 4 osobe)
Sastojci:
- 8 fileta pastrve
- sol i papar
- malo brašna za paniranje
- ulje za pečenje
- 5 žlica maslinova ulja
- 2 glavice luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 paprike (crvena i žuta)
- 2 žličice šećera
- 80 ml vode
- 240 ml bijelog vinskog octa
- začinsko bilje (ružmarin, kadulja ili origano)
Postupak:
- Filete operi, osuši pa im ukloni sitne kosti. Posoli i popapri ribu, a zatim je pospi brašnom. U većoj i dubljoj tavi zagrij ulje, pa u njemu zatim s obje strane polako ispeci filete.
- Na 2 žlice ulja pirjaj luk narezan na polumjesece te dodaj češnjak narezan na kriške i papriku očišćenu od sjemenki i narezanu na trake. Posoli, popapri i kratko propirjaj. Pospi šećerom, prelij vinskim octom pa kuhaj 3 minute.
- Pečene filete stavi u porculansku posudu, prelij ih marinadom i ostavi da se ohlade. Zatim ih pospi začinskim biljem, poklopi posudu, stavi je u hladnjak i ostavi da se mariniraju preko noći.