Recepti 13. listopada 2014.

Pečena patka s klinčićima i medom

Pečena patka s klinčićima i medom
gastro postao gastro.24sata.hr
Sočna patka u bogatom umaku i gratin dauphinoise kao glavne zvijezde blagdanskog stola

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Složeno

Kalorija po osobi: 1667

Patka

  • 1 kom patka, srednje masna
  • sol
  • 10 kom klinčići

Glazura

  • 150 g med, vrcani
  • 0.50 kom limunov sok
  • 15 ml ulje maslinovo
  • 5 g mješavina suhih začina

Umak

  • 150 g mirepoix
  • 1.50 l pileći temeljac
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Gratin Dauphinoise

  • 500 g krumpir, mladi
  • 100 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 150 ml vrhnje tučeno (30% masti ), slatko
  • 2 režanj češnjak
  • maslac, neslani
  • 50 g sir gruyere
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • muškatni oraščić

Priprema

  1. Pripremite patku tako, da joj odstranite čitavo meso i kosti osim prsiju na prsnom košu i gornje polovice leđa.
  2. Prsa malo nasolite te ih “našpikajte“ s klinčićima. U svaku stranu utisnite pet klinčića. Ostavite na strani, na sobnoj temperaturi.
  3. Ostatak patke dobro očistite od kože i masnoće. Sve kosti i meso (vrat, batke, donji dio leđa) narežite na manje komade. Njih ćemo koristiti za pripremu umaka.
  4. Dobro ugrijte dublju tavu. Tava ne smije biti teflonska, jer se meso i kosti neće pravilno karamelizirati, što je važno za okus umaka. Karamelizirajte kosti i meso. Pustite da se na dnu stvori lijepa, smeđa korica od komadića mesa. Dodajte mirepoix i pustite da i povrće dobije boju, ali pazite da ne izgori. Kada je dobro zapečeno podlijte vodom, dobro kuhačom postružite dno i pustite da uzavre. Smanjite vatru i neka se krčka oko sat vremena.
  5. Dok se umak kuha, pripremite Gratin Dauphinoise. U mlijeko i vrhnje dodajte usitnjeni češnjak i muškatni oraščić te ga ugrijte i pustite da odstoji dvadeset minuta.
  6. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  7. Ogulite krumpir i narežite ga na tanke ploške.
  8. Manji pleh za pečenje namastite maslacem te krumpir slažite u slojeve. Svaki sloj posolite, popaprite te zalijte s malo aromatiziranog mlijeka i vrhnja. Pazite da ne pretjerate s tekućinom. Na kraju, pospite krumpir ribanim Gruyerom. Pokrijte pleh aluminijskom folijom.
  9. Krumpir pecite 45 minuta.
  10. Zagrijte mješavinu meda, limunova soka, ulja i začina.
  11. Pačja prsa premažite aromatiziranim medom.
  12. Nakon što se krumpir pekao 45 min, izvadite ga iz pećnice i ostavite negdje na toplom.
  13. Podignite temperaturu pećnice na 200°C i pristavite patku. Neka se peče 30 minuta. Svakih pet minuta premažite prsa aromatiziranim medom.
  14. Umak procijedite kroz gazu, bacite kosti i povrće te ga na jakoj vatri reducirajte, dok ne dobijete željenu konzistenciju. Na kraju dodajte dio aromatiziranog meda, sol i papar.
  15. Kada su pačja prsa gotova, pustite ih da na kosti odstoje 10 minuta.
  16. Otklopite krumpir i vratite ga u pećnicu, pod gril, da se zapeče.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.