Recepti Zimnica 11. rujna 2025.

Pekmez od šljiva pripremi u pećnici, bez dodanog šećera

Pekmez od šljiva iz pećnice
foto: ANDREA CUKROV
Od teglice finog pekmeza dijele te svježe šljive, lim za pečenje i malo strpljenja...

Ako mi je nešto sinonim za pekmez onda su to šljive. Odrasla sam jedući pekmez od šljiva. Obavezno smo ga mazali kruh, baškotine, kekse, ponekad smo ga jeli na žlicu i, naravno, njime punili palačinke. 

Kad sam počela kuhati, prva zimnica koju sam poželjela napraviti bio je upravo pekmez od šljiva. Držala sam se tada provjerenih informacija i kuhala ga sa šećerom, baš kao i sve drugo voće. Napredovala sam u međuvremenu i šećer izbacila iz svega u čemu nije potreban; u kolačima ponekad jest, ali u pekmezu od šljiva za njim nema nikakve potrebe.

Možda vas zanima... Mousse od tamne čokolade i još dva sastojka Kolumne

Koncentracija okusa

Šljive su slatke same po sebi i dugim ukuhavanjem njihov okus se koncentrira u onaj predivni crni namaz koji toliko volimo. Naime, šljive samo operem, stavim na veliki duboki pleh od pećnice i pečem ih dok se ne pretvore u gusti namaz. I gotovo, to je to. Ovo je tradicionalni način pripreme i zbilja mu nema premca. 

Recept za pekmez od šljiva bez dodatnog šećera je u nastavku...

 | Author: ANDREA CUKROV Pekmez od šljiva foto: ANDREA CUKROV

Ne gasi ekran dok kuham

Pekmez od šljiva bez dodanog šećera - recept by Andrea Cukrov
30 MIN
pripreme
150 MIN
kuhanja
33
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Šljive 2,50 kg
Postupak
  1. Pećnicu zagrij na 200°C.


  2. Šljive operi, prepolovi ih i odstrani im koštice.


  3. Posloži šljive u tepsiju i stavi ih peći u zagrijanu pećnicu. U početku ne trebaš ulagati nikakav dodatni napor, samo pusti šljive da se peku.


  4. Nakon otprilike sat i pol pečenja, šljive će se krenuti zgušnjavati. Tada ih promiješaj i nastavi peći. Po potrebi malo smanji temperaturu pečenja.


  5. Kako će se šljive zgušnjavati i peći, morat ćeš češće miješati da ne zagore.


  6. Pekmez je gotov kada postane jako gust i tamno ljubičaste boje. Pažljivo ga izvadi iz pećnice i prebaci u sterilne teglice.


  7. Otvorene teglice ostavi u pećnici zagrijanoj na 110°C još 10-ak minuta. Nakon toga teglice zatvori i umotaj ih u kuhinjsku krpu te ih ostavite da se postupno ohlade.


Možeš dodati začine ili neki žestoki alkohol, ali ja sam, nakon puno eksperimentiranja, došla do zaključka kako mi je najbolji pekmez bez ikakvih dodataka. 
Ovako pripremljen pekmez čuvaj na tamnom i hladnom mjestu i trajat će ti cijelu zimu. Ipak, jednom kada otvoriš teglicu, potroši ga unutar nekoliko dana.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.