Recepti 03. listopada 2014.

Pereci od dizanog tijesta

gastro postao gastro.24sata.hr
Uz ovaj recept pripremite domaće perece i poslužite ih uz ručak umjesto kruha, vjerujemo da će se svima svidjeti.

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 117

Potrebno vam je

  • 2 mala žlica sol
  • 1 kom suhi kvasac
  • 4.50 šalica brašno za dizana tijesta
  • 40 g maslac, neslani
  • 1 l voda
  • 0.60 žlica soda bikarbona
  • sjemenke sezama, oljuštene suhe
  • krupna sol
  • sjemenke maka, sušene
  • 3 kom sok od naranče (prirod. svježi)
  • 100 g šećer, kristal

Priprema

  1. Pomiješajte vodu, šećer, sol, maslac, brašno i kvasac te umijesite tijesto. Izrađeno tijesto prebacite u zdjelu koju ste premazali uljem. Pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite oko 50 minuta na toplom, dok mu se volumen ne udvostruči.
  2. Stavite vodu na laganu vatru i dodajte sodu te pustite da zavrije. Za to vrijeme podijelite tijesto na 20 jednakih komada. Ravaljajte ga rukama duguljasto do debljine palca. Oblikujte perece i svaki nježno spustite u kipuću vodu sa sodom, oko pet sekunudi. Izvadite ih i stavite na lim obložen papirom za pečenje te odmah pospite sjemenkama sezama, krupne soli ili makom. Pecite u pećnici na 200°c oko 20 min.
  3. Slatkim perecima napravite glazuru od soka triju naranče i 100 g šećera koje ste stavili kuhati. Dodajte i narančinu koricu koju nakon minutu, dvije izvadite te nastavite kuhati sirup dok se ne reducira. Procijedite kroz sito i premažite kistom perece glazurom.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.