gastro postao
Uz ovaj recept pripremite domaće perece i poslužite ih uz ručak umjesto kruha, vjerujemo da će se svima svidjeti.
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 117
Potrebno vam je
- 2 mala žlica sol
- 1 kom suhi kvasac
- 4.50 šalica brašno za dizana tijesta
- 40 g maslac, neslani
- 1 l voda
- 0.60 žlica soda bikarbona
- sjemenke sezama, oljuštene suhe
- krupna sol
- sjemenke maka, sušene
- 3 kom sok od naranče (prirod. svježi)
- 100 g šećer, kristal
Priprema
- Pomiješajte vodu, šećer, sol, maslac, brašno i kvasac te umijesite tijesto. Izrađeno tijesto prebacite u zdjelu koju ste premazali uljem. Pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite oko 50 minuta na toplom, dok mu se volumen ne udvostruči.
- Stavite vodu na laganu vatru i dodajte sodu te pustite da zavrije. Za to vrijeme podijelite tijesto na 20 jednakih komada. Ravaljajte ga rukama duguljasto do debljine palca. Oblikujte perece i svaki nježno spustite u kipuću vodu sa sodom, oko pet sekunudi. Izvadite ih i stavite na lim obložen papirom za pečenje te odmah pospite sjemenkama sezama, krupne soli ili makom. Pecite u pećnici na 200°c oko 20 min.
- Slatkim perecima napravite glazuru od soka triju naranče i 100 g šećera koje ste stavili kuhati. Dodajte i narančinu koricu koju nakon minutu, dvije izvadite te nastavite kuhati sirup dok se ne reducira. Procijedite kroz sito i premažite kistom perece glazurom.
Izvor Skuhatćute