gastro postao
Nekoć su ovo jelo po običaju pripremali seljaci sa starim pijetlom što je zahtjevalo dugo kuhanje, a postao je poznat zahvaljujući poznatoj američkoj kuharici Juliji Child.
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 937
Potrebno vam je
- 2 kg pijetao
- sol
- papar
- 150 g slanina suha, masna
- 2 kom luk ,crveni
- 1 dl konjak (38 vol % alkoh.)
- 3 žlica pšenično brašno, bijelo
- 1.50 l crno vino
- 2 vezica peršin, list
- majčina dušica
- lovorov list
- 2 režanj češnjak
- 2 žlica rajčica, ukuhana (konc. 28 - 30%)
- 100 g maslac, slani
- 500 g gljive miješane, razne
Priprema
- Dva mlada pijetla očistite, posolite i popaprite.
- Istopite slaninu, Izvadite je rupičastom žlicom, a na zagrijanu masnoću stavite pijetlove i glavicu luka. Pržite ih sa svih strana ravnomjerno, dok ne porumene.
- Ulijte konjak, poklopite i pirjajte 5 minuta. Zatim izvadite meso i držite na toplome.
- Na preostaloj masnoći popržite brašno pazeći da ne porumeni. Postupno ulijevajte vino i miješajte dok se umak zgusne.
- Dodajte sjeckani peršin, majčinu dušicu, lovorov list, sjeckani luk i zgnječani češnjak te pasiranu rajčicu razmućenu s malo vode.
- Posolite, popaprite, vratite pijetlove u posudu i kuhajte 3 sata, dok se vino na pola ne ukuha.
- Gotove pijetloverazrežite na dijelove i stavite u zdjelu.
- Na malo maslaca propirjajte gljive. Dodajte ih u propasirani umak zajedno s preostalim maslacem pa prelijte meso u zdjeli
Izvor Skuhatćute