Recepti 09. lipnja 2015.

Pijetao u vinu

pijetao-vino
Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Nekoć su ovo jelo po običaju pripremali seljaci sa starim pijetlom što je zahtjevalo dugo kuhanje, a postao je poznat zahvaljujući poznatoj američkoj kuharici Juliji Child.

Vrijeme pripreme: do 180 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 937

Potrebno vam je

  • 2 kg pijetao
  • sol
  • papar
  • 150 g slanina suha, masna
  • 2 kom luk ,crveni
  • 1 dl konjak (38 vol % alkoh.)
  • 3 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 1.50 l crno vino
  • 2 vezica peršin, list
  • majčina dušica
  • lovorov list
  • 2 režanj češnjak
  • 2 žlica rajčica, ukuhana (konc. 28 - 30%)
  • 100 g maslac, slani
  • 500 g gljive miješane, razne

Priprema

  1. Dva mlada pijetla očistite, posolite i popaprite.
  2. Istopite slaninu, Izvadite je rupičastom žlicom, a na zagrijanu masnoću stavite pijetlove i glavicu luka. Pržite ih sa svih strana ravnomjerno, dok ne porumene.
  3. Ulijte konjak, poklopite i pirjajte 5 minuta. Zatim izvadite meso i držite na toplome.
  4. Na preostaloj masnoći popržite brašno pazeći da ne porumeni. Postupno ulijevajte vino i miješajte dok se umak zgusne.
  5. Dodajte sjeckani peršin, majčinu dušicu, lovorov list, sjeckani luk i zgnječani češnjak te pasiranu rajčicu razmućenu s malo vode.
  6. Posolite, popaprite, vratite pijetlove u posudu i kuhajte 3 sata, dok se vino na pola ne ukuha. 
  7. Gotove pijetloverazrežite na dijelove i stavite u zdjelu.
  8. Na malo maslaca propirjajte gljive. Dodajte ih u propasirani umak zajedno s preostalim maslacem pa prelijte meso u zdjeli

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.