Recepti Umak 06. lipnja 2025.

Pikantni umak od svježeg bosiljka, vlasca i češnjaka

Umak
10 MIN
0 MIN
6
SREDNJE
Pikantni umak od svježeg bosiljka
foto: Pinterest
Slan, svjež i lagano pikantan, ovaj kremasti umak od bosiljka, vlasca i češnjaka stvoren je za sve što ti padne na tanjur, od tjestenine do mesa

Nije pesto, nije klasični dresing – ovaj umak je svijet za sebe. Miks svježeg bosiljka, vlasca, češnjaka i origana, sve obogaćeno majonezom i pojačano parmezanom, stvara zeleni koncentrat okusa koji se savršeno sljubljuje s gotovo svim jelima.

Lako se priprema, gotov je za desetak minuta i ne traži kulinarske akrobacije. Možeš ga koristiti kao preljev za salate, sendviče, ribu, jaja, pečeno povrće ili jednostavno kao dip.

Zeleni dodatak uz svaki zalogaj

Ono što ovaj umak čini posebnim nije samo njegova fleksibilnost, već i mogućnost da ga prilagodiš točno kako ti odgovara: više limuna za svježinu, više parmezana za dubinu, više majoneze za mekoću.

Dovoljno je intenzivan da zaokruži jelo, ali i dovoljno nježan da ga ne nadjača. Ako pretjeraš sa začinima, žlica-dvije majoneze sve će fino izravnati. Umak možeš čuvati nekoliko dana u hladnjaku, ali teško da će toliko potrajati.

bosiljak | Author: Natalie Behn/Unsplash Bosiljak foto: Natalie Behn/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Umak od svježeg bosiljka
10 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Svježi bosiljak 0,50 šalica
  • Svježi vlasac 1 svežanj
  • Origano 1 žličica
  • Češnjak 1 režanj
  • Majoneza 0,50 šalica
  • Parmezan 0,25 šalica
  • Sok od limuna 2 žlica
  • Sol 2 prstohvat
Postupak
  1. Sve sastojke stavi u blender.


  2. Miksaj dok ne dobiješ željenu teksturu – gotovo glatko s ponekom vidljivom točkicom bilja je pun pogodak.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

142 kcal

7 %

MASTI

14,70 g

20 %

KOLESTEROL

0,11 g

0 %

UH

1,00 g

0 %

PROTEINI

1,60 g

3 %

Ako baš i ne voliš majonezu, možeš je zamijeniti grčkim jogurtom! A možeš napraviti i vegansku verziju. Samo koristi vegansku majonezu i veganski parmezan.

Isprobaj i ove izvrsne umake!

tjestenina, pesto od šparoga Možda vas zanima... Uz ovaj pesto od šparoga tjesteninu ćeš voljeti još više! Recepti umak od bijelog vina Možda vas zanima... Genijalan umak od bijelog vina - i još samo 2 sastojka Recepti Umak od kikirikija Možda vas zanima... Savršeno kremast umak od kikirikija Recepti Možda vas zanima... 3 fina umaka koja će učiniti svaki ručak posebnim Native sadržaj

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.