gastro postao
Talijanski klasik koji se sprema od piletine, limuna, maslaca i kapara, uz različite priloge (naravno da je kod Talijana pasta najčešća) ovaj put pripremi s orzom i peršinom i uživaj i neponovljivim okusima
Sastojci:
- 1 šalica nekuhanog orza od cjelovitog zrna pšenice
- 3 žlice limunovog soka
- 2 1/2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1/2 šalice sitno nasjeckanog plosnatog peršina
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1/2 šalice višenamjenskog brašna
- 4 komada pilećih prsa
- 1/4 šalice sitno nasjeckane ljutike
- 2 žličice nasjeckanog svježeg češnjaka
- 8 tankih kriški limuna, očišćenih od sjemenki
- 1 žlica kapara, ocijeđenih
- 1 žlica neslanog maslaca
Priprema:
- Skuhaj orzo prema uputama na pakiranju, izostavljajući sol i masnoću. Rasporediti ga zatim po limu za pečenje te pusti da se hladi 10 minuta. Zatim stavi orzo u zdjelu pa dodaj 1 žlicu soka, 1 1/2 žlicu ulja, peršin, 1/4 žličice soli i 1/4 žličice papra, te miješaj da se okusi sjedini.
- U plitku posudu stavi brašno. Posipaj piletinu s preostalom 1/4 žličice soli i preostalom 1/4 žličice papra. Ubaci piletinu u brašno, otresajući višak. Zagrij preostalu 1 žlicu ulja u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodaj piletinu u tavu pa peci 3 minute sa svake strane ili dok ne bude gotovo. Stavi piletinu na tanjur (nemoj brisati tavu).
- Dodaj ljutiku i češnjak u tavu pa kuhaj 2 minute uz često miješanje. Umiješaj preostale 2 žlice soka i kriške limuna, i pazi da na tavi ne ostanu zalijepljeni zapečeni komadići. Smanji toplinu na nisku; dodaj kapare i maslac miješajući dok se maslac ne rastopi. Žlicom prelij smjesu limuna preko piletine. Posluži uz orzo.