Recepti 20. rujna 2022.

Pizza od mljevenog mesa s povrćem - jelo koje ima sve što treba!

foto: Instagram
gastro postao gastro.24sata.hr
Pizza je uvijek dobro rješenje! No, ova je toliko drugačija od klasičnih da ćeš je s radošću prirediti najdražima. Tu je sve što treba, a bonus je što nije komplicirana!

Mljeveno meso nije stvoreno samo za hamburgere i mesne okruglice! Daleko je više kreativnih načina na koje ga možeš pripremiti. Jedan od njih je svakako pizza od mljevenog mesa s povrćem. Imamo li tvoju pažnju? 

Za početak, naš je savjet da uvijek biraš svježu mljevenu govedinu – stručnjaci tvrde da baš ona daje optimalni okus mesa i sočnost svakom jelu.

Ovaj recept za pizzu savršen je ako ti na večeru dolaze dragi gosti – em hrane ima u obilju, em je zasitna i vrlo sočna!

Pizza od mljevenog mesa s povrćem

Sastojci za 16 komada:

  • 3 kriške tosta
  • 2 glavice luka
  • 3 češnja češnjaka
  • Po 1 vezica peršina i bosiljka
  • 1,5 kg mljevenog mesa
  • 2 jaja
  • mljevena paprika
  • 1 luk 
  • 1 kg crvene I žute paprika
  • 500 g rajčica
  • 250 g šampinjona (može iz konzerve)
  • 5 žlica ulja
  • 1 bočica pikantnijeg umaka
  • 100 g kečapa
  • 150 g crème fraiche (vrsta kiselog vrhnja)
  • sol i papar
  • sir po želji - mozzarella je najboolji izbor

 

Možda vas zanima... Mesne okruglice brzinski nestaju s tanjura Recepti

 

Priprema:

  1. Pećnicu upali da se zagrije na 220 Celzijevih stupnjeva. Tost namoči u malo vode. Luk i češnjak oljušti, začinsko bilje properi i posuši pa sve sitno nasjeckaj.
  2. Tost iscijedi i umijesi s jajima, mesom, lukom, češnjakom i začinskim biljem. Smjesu začini solju, paprom i mljevenom paprikom pa je raspodijeli po nauljenom limu, poravnaj dlanovima te peci u zagrijanoj pećnici 15 minuta.
  3. Luk oljušti, papriku očisti i operi, rajčice operi pa luk nareži na kolutove, paprika na kockice, a rajčice na ploške. Šampinjone, po želji, raspolovi (ako nisu narezani na ploškice).
  4. Zagrij 2 žlice ulja, dodaj papriku pa je prži oko 5 min. Posoli i popapri, ubaci šampinjone i kratko ih prži s paprikom. Razmuti pikantni umak, kečap, crème fraiche i 3 žlice ulja.
  5. Smanji temperaturu pećnice na 175 Celzija, pa po polupečenom mesu raspodijeli rajčice, mješavinu paprika i šampinjona te kolutove luka, prelij sve razmućenim umakom, pospi sirom te peci još 60 minuta.

 

Možda vas zanima... Tri složenca koji mogu poslužiti kao zamjena za sve obroke u danu Recepti

 

Savjet više o mljevenom mesu

Svi želimo jesti zdravo i sočno. Bez obzira koje jelo radiš s mljevenim mesom, želiš li smanjiti udio masnoće, jednostavno skuhaj meso i nakon što je gotovo isperi ga pod mlazom tople vode, pa temeljito posuši papirnatim ručnicima. Iako ćeš na ovaj način dobiti manje masnoća, moramo priznati da istodobno s ispiranjem odlazi i većina okusa mesa.

Često u nedostatku vremena kupimo mljeveno meso pa ga zamrznemo do prilike kada ćemo ga pripremiti. Bilo bi dobro da izbjegavaš ovakve situacije jer se prirodni sokovi mesa zamrzavanjem pretvaraju u ledene kristale a meso gubi potpunu sočnost. Radije unaprijed planiraj kupovinu i spremi omiljeni recept sa svježim mljevenim mesom!

Što je veća temperatura pečenja mljevenog mesa, to će se ono više skupiti, a sokovi ispariti. Zato mljevenu govedinu obavezno pripremaj na umjerenoj temperaturi.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.