Torta St. Honoré dobila je ime po francuskom svecu zaštitniku pekara i kuhara, svetom Honoréu ili Honoratusu, biskupu od Amiensa. Ovu tortu izmislio je 1847. godine pekar po imenu Chiboust čija pekara se nalazila u ulici Saint-Honoré u Parizu.
Ova torta je klasična francuska poslastica. Pravi se tako da se na koru od prhkog ili lisnatog tijesta sa strana nanese "prsten" od kuhanog tijesta sličnog onom od kojeg se prave ekleri. Nakon što se na koru nanese "prsten", torta se zapeče i uranja u karamelizirani šećer. Obično se puni slatkom kremom od vanilije koja se naziva Saint-Honoré-Creme.
Potrebno vam je:
- 200 g lisnato tijesto
Tijesto za uštipke
- 1 dl voda
- 40 g maslaca
- malo soli
- 60 g pšeničnog brašna
- 2 jaja
Krema
- 1 dl mlijeka
- 1 žumanjak
- 30 g šećera
- 3 g želatine
- 1 dl slatkog vrhnja
- 0.10 ml likera od trešnja
- 0.50 šalice malina ili jagoda
- 3 žlice crvenog preljeva za tortu
Priprema:
- Zakuhajte maslac i sol u vodi, dodajte brašno te miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki posude. Razvaljajte lisnato tijesto na veličinu okrugloga kalupa promjera 22 cm i debljine dva mm.
- Premažite ga jajetom ostavljajući nepremazanim rub širine cm. Načinite po tom rubu slastičarskom vrećicom vijenac od tijesta za uštipke. Sredinu kore, tj. tijesta promjera 22 cm, prekrijte spiralom od tijesta za uštipke.
- Od većeg dijela oblikujte 13 malih uštipaka kao za profiterole. Pecite ih u pećnici na 200°C s tijestom u kalupu. U zakuhano mlijeko izlijte umućeni žumanjak sa šećerom. Namočite želatinu i ostavite neka nabubri pa je rastopljenu dodajte u smjesu od mlijeka i žumanjaka.
- Umiješajte u ohlađenu kremu tučeno slatko vrhnje i trešnjevaču te sve lagano izmiješajte. Nadjenite kremom, a profiterole posložite uokolo. Prelijte ih preljevom od čokolade i malina te ukrasite voćem.