Chess pita, klasična slastica s američkog juga s nadjevom od mlaćenice, ovdje je pretvorena u format koji stane na pladanj, lako se dijeli i još lakše nestaje s tanjura
Ove raskošne, sočne kocke s mlaćenicom i malinama nastale su iz jednog od najkarakterističnijih američkih deserata – chess pie. Umjesto da se peče kao pita, krema se ulijeva u veliki pleh i pretvara u format koji je praktičan, zgodan za posluživanje i jednako dobar za sve prigode.
Osnova je prhka korica od smeđeg šećera i maslaca – dovoljno čvrsta da drži kremu, ali topiva pod prstima. Nadjev je jednostavan: kombinacija sastojaka kao što su mlaćenica, jaja i malo kukuruznog brašna za strukturu. Upravo ta skromna kombinacija daje mu gustu, glatku teksturu i laganu kiselkastost.
Maline na vrhu nisu tu samo zbog boje – one unose ravnotežu, svježinu i kontrast svakom zalogaju. A ako ih nemaš koristi slobodno i neko drugo šumsko voće.
Ne gasi ekran dok kuham
Kolač s mlaćenicom i malinama
40 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
24
porcija
SREDNJE
Podloga
Sastojci
Brašno
4,50
šalica
Smeđi šećer
150
g
Morska sol
0,75
žličica
Maslac
454
g
Postupak
Zagrij pećnicu na 175 °C. Namasti veliki lim za pečenje (cca 30x43 cm) s obrubom, obloži papirom za pečenje i ostavi duže rubove papira da vise preko stranica – to će pomoći kod vađenja kolača.
Pomiješaj brašno, šećer i finu morsku sol. Dodaj otopljeni maslac i promiješaj vilicom dok ne dobiješ vlažnu, mrvičastu smjesu. Utisni je ravnomjerno u pripremljeni pleh. Rubovi mogu biti rustikalni ili poravnati – kako želiš. Stavi u hladnjak na 15 minuta.
Prekrij papirom za pečenje, napuni suhim grahom ili utezima i peci 12–15 minuta dok ne dobije boju. Ukloni utege i ohladi do kraja. Spusti temperaturu pećnice na 165 °C i spusti rešetku u donju trećinu.
Krema
Sastojci
Brašno
125
g
Kukuruzno brašno
45
g
Morska sol
1
žličica
Maslac
284
g
Šećer
400
g
Ekstrakt vanilije
2
žličica
Jaje
8
kom
Mlaćenica
592
ml
Maline
480
g
Šećer
2
žlica
Postupak
Pomiješaj brašno, fino kukuruzno brašno i sitnu morsku sol. U zasebnoj zdjeli miksaj maslac sobne temperature i šećer dok ne postanu pjenasti, 3–5 minuta. Dodaj vaniliju pa jedno po jedno jaje sobne temperature, miksajući nakon svakog. Umiješaj suhe sastojke u tri navrata, pa dodaj mlaćenicu i miješaj dok smjesa ne postane glatka.
Ulij kremu na ohlađenu podlogu, pospi malinama i dvjema žlicamaa šećera. Peci 40–45 minuta, dok se nadjev ne učvrsti na rubovima i lagano zadrhti u sredini.
Ohladi do kraja pa nareži na 16 do 24 kocke. Čuvaj u hladnjaku, u zatvorenoj posudi, do tjedan dana.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
469 kcal
23 %
MASTI
27,00 g
37 %
KOLESTEROL
0,12 g
0 %
UH
51,00 g
18 %
PROTEINI
7,00 g
14 %
Za ovaj kolač s mlaćenicom i malinama možeš koristiti i zamrznute maline – samo ih nemoj odmrzavati prije pečenja kako ne bi ispustile suvišnu tekućinu.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.