Recepti Desert 02. lipnja 2025.

Pozdrav ljetu uz sočne kocke s mlaćenicom i malinama

Desert
40 MIN
60 MIN
24
SREDNJE
Pozdrav ljetu sočnim desertom s mlaćenicom i malinama
foto: Canva
Chess pita, klasična slastica s američkog juga s nadjevom od mlaćenice, ovdje je pretvorena u format koji stane na pladanj, lako se dijeli i još lakše nestaje s tanjura

Ove raskošne, sočne kocke s mlaćenicom i malinama nastale su iz jednog od najkarakterističnijih američkih deseratachess pie. Umjesto da se peče kao pita, krema se ulijeva u veliki pleh i pretvara u format koji je praktičan, zgodan za posluživanje i jednako dobar za sve prigode.

Osnova je prhka korica od smeđeg šećera i maslaca – dovoljno čvrsta da drži kremu, ali topiva pod prstima. Nadjev je jednostavan: kombinacija sastojaka kao što su mlaćenica, jaja i malo kukuruznog brašna za strukturu. Upravo ta skromna kombinacija daje mu gustu, glatku teksturu i laganu kiselkastost.

Maline na vrhu nisu tu samo zbog boje – one unose ravnotežu, svježinu i kontrast svakom zalogaju. A ako ih nemaš koristi slobodno i neko drugo šumsko voće.

Ne gasi ekran dok kuham

Kolač s mlaćenicom i malinama
40 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
24
porcija
SREDNJE
Podloga
Sastojci
  • Brašno 4,50 šalica
  • Smeđi šećer 150 g
  • Morska sol 0,75 žličica
  • Maslac 454 g
Postupak
  1. Zagrij pećnicu na 175 °C. Namasti veliki lim za pečenje (cca 30x43 cm) s obrubom, obloži papirom za pečenje i ostavi duže rubove papira da vise preko stranica – to će pomoći kod vađenja kolača.


  2. Pomiješaj brašno, šećer i finu morsku sol. Dodaj otopljeni maslac i promiješaj vilicom dok ne dobiješ vlažnu, mrvičastu smjesu. Utisni je ravnomjerno u pripremljeni pleh. Rubovi mogu biti rustikalni ili poravnati – kako želiš. Stavi u hladnjak na 15 minuta.


  3. Prekrij papirom za pečenje, napuni suhim grahom ili utezima i peci 12–15 minuta dok ne dobije boju. Ukloni utege i ohladi do kraja. Spusti temperaturu pećnice na 165 °C i spusti rešetku u donju trećinu.


Krema
Sastojci
  • Brašno 125 g
  • Kukuruzno brašno 45 g
  • Morska sol 1 žličica
  • Maslac 284 g
  • Šećer 400 g
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Jaje 8 kom
  • Mlaćenica 592 ml
  • Maline 480 g
  • Šećer 2 žlica
Postupak
  1. Pomiješaj brašno, fino kukuruzno brašno i sitnu morsku sol. U zasebnoj zdjeli miksaj maslac sobne temperature i šećer dok ne postanu pjenasti, 3–5 minuta. Dodaj vaniliju pa jedno po jedno jaje sobne temperature, miksajući nakon svakog. Umiješaj suhe sastojke u tri navrata, pa dodaj mlaćenicu i miješaj dok smjesa ne postane glatka.


  2. Ulij kremu na ohlađenu podlogu, pospi malinama i dvjema žlicamaa šećera. Peci 40–45 minuta, dok se nadjev ne učvrsti na rubovima i lagano zadrhti u sredini.


  3. Ohladi do kraja pa nareži na 16 do 24 kocke. Čuvaj u hladnjaku, u zatvorenoj posudi, do tjedan dana.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

469 kcal

23 %

MASTI

27,00 g

37 %

KOLESTEROL

0,12 g

0 %

UH

51,00 g

18 %

PROTEINI

7,00 g

14 %

Za ovaj kolač s mlaćenicom i malinama možeš koristiti i zamrznute maline – samo ih nemoj odmrzavati prije pečenja kako ne bi ispustile suvišnu tekućinu. 

 Maline su hit i u ovim delicijama!

Cranachan - tradicionalan škotski desert s malinama Možda vas zanima... Desert s malinama u čaši gotov je za 15 minuta Recepti pavlova cupcakes Možda vas zanima... Pavlova cupcakes sa sočnim umakom od malina Recepti muffini od malina Možda vas zanima... Sočni muffini za najveće ljubitelje malina Recepti Možda vas zanima... Napravi domaći sirup od malina i trešanja Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:05 02. Lipanj 2025.

    ovo je prekrasno