Recepti Desert 23. prosinca 2025.

Prefina Doboš torta iz slasne emisije "Apetitlih"

Desert
35 MIN
45 MIN
12
SREDNJE
apetitlih
Doboš torta z emisije "Apetitlih"
foto: Izvan Fokusa
U iščekivanju Božića, ali i posljednje epizode slasne HTV-ove emisije "Apetitlih", donosimo recept za doboš tortu – savršen klasik za blagdanski stol, koji spaja tradiciju i nezaboravne okuse Austro-Ugarske

Odličan slasni serijal "Apetitlih" proteklih nas je nekoliko nedjelja odveo na putovanje kroz okuse i tradiciju Austro-Ugarske, otkrivajući priče i recepte koji povezuju generacije. Mladi duo – glumica Vini Jurčić i (pastry) chef Leo Jurešić – putovao je vlakom nekadašnjim rutama Austro-Ugarske Monarhije, istražujući priče iza jela koja su se prenosila s koljena na koljeno.

Serijal, koji je prikazivan na Prvom programu HTV-a nedjeljom poslijepodne, nakon ručka, probudio je nostalgiju i inspirirao gledatelje da zavire u kuhinje svojih predaka i otkriju autentične okuse i priče koje se prenose s koljena na koljeno.

apetitlih | Author: Izvan Fokusa Vini Jurčić i Leo Jurešić u gastronomoskom istraživanju foto: Izvan Fokusa apetitlih, leo jurešić, htv Možda vas zanima... Vini Jurčić i Leo Jurešić u novoj gastro avanturi "Apetitlih" na HTV-u Najave

Najslađi blagdani

Ove nedjelje očekuje nas posljednja epizoda sezone, koja vodi gledatelje kroz blagdanski Beč, adventske štandove i mirise kuhanog vina, pečenih kestena i božićnih kolačića. Povratkom u Zagreb, Vini i Leo pripremaju tortu koja simbolizira duh došašća i blagdana, spajajući bogatstvo kulinarske baštine s toplinom, zajedništvom i veseljem obiteljskog stola.

U iščekivanju Božića, ali i posljednje epizode serijala "Apetitlih", donosimo savršen recept za blagdanski stol. Vjeruj nam ova Doboš torta će te oduševiti!

apetitlih | Author: Izvan Fokusa Priprema Doboš torte foto: Izvan Fokusa

apetitlih | Author: Izvan Fokusa Doboš torta foto: Izvan Fokusa

Ne gasi ekran dok kuham

Doboš torta iz emisije Apetitlih
35 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
KORE
Sastojci
  • Jaje 6 kom
  • Šećer u prahu 100 g
  • Brašno 100 g
  • Rastopljeni maslac 35 g
KREMA
Sastojci
  • Jaje 4 kom
  • Šećer u prahu 200 g
  • Maslac 235 g
  • Vanilin šećer 17 g
  • Kakao maslac 35 g
  • Kakao masa 35 g
  • Čokolada za kuhanje 200 g
KARAMEL
Sastojci
  • Šećer 200 g
  • Sok od limuna
Postupak
  1. Kore: žumanjke umutite sa 50 g šećera dok ne postanu svijetli. Bjelanjke umutite sa 50 g šećera u prahu u čvrst snijeg. Pažljivo sjedinite bjelanjak i žumanjak te dodajte istopljeni, mlaki maslac. Postupno dodajte brašno i pažljivo promiješajte.


  2. Na papir za pečenje nacrtajte 6 krugova promjera 22 cm. Smjesu podijelite na 6 dijelova (oko 3 žlice za jednu koru) i ravnomjerno razmažite.


  3. Kore pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 6–7 minuta. Budite pažljivi jer ovisno o pećnici mogu biti gotove ranije. Kore odmah skinite s papira i ostavite da se malo ohlade. Nakon hlađenja, slažite kore jednu na drugu i prekrijte čistom krpom da se ne osuše.

    Savjet: Ako imate veću pećnicu, na poleđinu veće tepsije možete staviti dva kruga. Ako pečete jednu po jednu koru, najbolje je pripremiti pola mjere i ispeći prvo tri kore, pa drugu polovicu za preostale tri.


  4. Krema: Pažljivo istopite na pari kakao masu, kakao maslac i čokoladu za kuhanje. Pazite da masa ne bude previše vruća. U zasebnoj posudi pomiješajte jaja i šećer te kuhajte na maksimalnoj temperaturi do 85 °C.

    Miksajte dok se krema ne zgusne. Na kraju dodajte čokoladu i umućeni maslac, dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi u hladnjaku.


  5. Nadjenite kore i premažite tortu sa strane. Jednu koru ostavite sa strane za karamel glazuru.


  6. Karamel: koru za karamel stavite na ravnu površinu. U manjoj posudi na laganoj vatri istopite šećer dok ne dobije svijetlu boju, stalno miješajući da se ne prepeče. Dodajte 2–3 kapi limunovog soka. Karamel ravnomjerno rasporedite po kori.


  7. Za rezanje karamela pripremite dva dulja noža: jedan za ravnanje karamela, a drugi provucite kroz maslac za označavanje i rezanje kriški. Položite ih pažljivo na tortu.

    Savjet: Nemojte žuriti jer je karamel vrlo vruć. Ako se stvrdne, stavite koru u mlaku pećnicu da se malo omekša.


  8. Tortu slažite redom: kora, krema, kora... i tako dok ne potrošite sve sastojke. Ostavite nešto čokoladne kreme za kasnije i time premažite složenu tortu.

    Za karamel dekoraciju špricom istisnite manje količine kreme po površini torte i poredajte karamel pločice.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

580 kcal

28 %

MASTI

41,00 g

56 %

KOLESTEROL

0,26 g

0 %

UH

46,00 g

16 %

PROTEINI

9,00 g

18 %

Ako ne možeš nabaviti kakao maslac, zamijenite ga s dodatnih 35 g kvalitetnog maslaca. Ako ne možeš nabaviti kakao masu, dodajte još 35 g čokolade za kuhanje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.