Možda smo nekome već dosadni s receptima za američke i sve druge palačinke, no u potrazi za savršenima uvijek pronađemo još jedan odličan recept koji zaslužuje da ga se prenese dalje. I zato ti donosimo i recept za ove sjajne palačinke s limunom i ricottom koje su naš novi favorit.
Limun, odnosno njegov sok i korica ovim palačinkama daju nevjerojatnu svježinu, dok im ricotta donosi kremoznost i savršeno se slaže s limunom.
Zašto majoneza u palačinkama?
Savršeno su meke, nježne i pahuljaste, te pune okusa. Ove palačinke s limunom i ricottom savršen su profinjeni klasik hrane za utjehu. A imaju i tajni sastojak koji ima daje ekstra sočnost i laganu teksturu. Da, riječ je o majonezi!
Pahuljaste palačinke s limunom i ricottom
(za 8 palačinki, jednostavno, 25 minuta)
Sastojci:
- 1 i ½ šalica oštrog brašna (1 šalica = 250 ml)
- 1 žlica praška za pecivo
- 3 žlice šećera
- ½ žličice soli
- 1 šalica mlijeka
- ½ šalice ricotte
- 2 jaja
- ¼ šalice majoneze
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice svježe cijeđenog soka od limuna
- 1 žlica svježe naribane limunove korice
- maslac za prženje palačinki
- opcionalno, za posluživanje – bobičasto voće, mango, javorov sirup, med…
Postupak:
- U velikoj zdjeli pjenjačom izmiješaj brašno, prašak za pecivo, šećer i sol.
- U drugoj velikoj zdjeli pjenjačom umuti mlijeko, ricottu, jaja, majonezu, ekstrakt vanilije, limunov sok i koricu dok ne dobiješ glatku, jednoličnu smjesu.
- Umiješaj suhe u mokre sastojke.
- Zagrij tavu na srednjoj vatri, dodaj maslac da se rastopi.
- Stavi tijesto za palačinke na zagrijanu tavu – 1/3 šalice.
- Prži 1-2 minute sa svake strane, dok se lijepo ne zazlate. Ponovi dok ne potrošiš tijesto.
- Posluži s topinzima po izboru.
Zasladi se i uz ove recepte - nisu samo palačinke, ali ima i limuna i ricotte...