Iako će ti se na prvi pogled ovaj recept činiti kompliciranom, nemoj da te nešto dulji popsi sastojaka zavara! Svi sastojci dobro su ti poznati, a neke od njih po želji možeš dodati ili maknuti iz recepta.
Nadalje, cijelu tortu možeš napraviti samo uz pomoć ruku i lopatice, mikser ti za ovaj recept nije potreban. Oko 20 minuta trebat će ti za pripremu i 20 do 30 minuta za pečenje, što znači da ova torta može biti gotova u 60 minuta ili manje. Također, ako do sada nisi radila tortu 'na katove' također nemoj paničariti, jer sve je veoma jednostavno i dobro opisano u pripremi.
Imaj na umu da su ovo sastojci za veliku tortu s tri kore te da kreme ima dovoljno za premazivanje bočnih stranica. Ako želiš nešto jednostavniju verziju, smjesu jednostavno prepolovi.
Torta od mrkve s krem sirom
Sastojci - za biskvit:
- 350 ml suncokretovog ulja
- 200 g šećera
- 200 g smeđeg šećera
- 6 jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 400 g brašna
- 1 žlica mljevenog cimeta
- 2 žličice sode bikarbone
- 2 žličice soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1 prstohvat mljevenih klinčića
- 450 g sitno naribane svježe mrkve
- 100 g nasjeckanih oraha
- 50 g grožđica
Sastojci - za kremu:
- 650 g krem sira
- 200 g maslaca sobne temperature
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice soli
- 500 g šećera u prahu
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Premaži maslacem i pobrašni tri okrugla kalupa veličine 20 centimetara.
- U velikoj zdjeli umuti ulje, obični šećer i smeđi šećer dok se ne sjedine i dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj u nju jaja i vaniliju i umuti dok ponovno ne dobiješ glatko tijesto.
- U zasebnoj zdjeli zajedno sjedini preostale suhe sastojke (brašno, cimet, soda bikarbona, sol, prašak za pecivo, muškatni oraščić i klinčić). Postepeno dodaj smjesu suhih sastojaka u smjesu od jaja i miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj naribanu mrkvu i miješaj dok se sve ne sjedini. Ako želiš dodati orahe i / ili grožđice, sada ih dodaj u smjesu.
- Tijesto ravnomjerno rasporedi u pripremljene posude za pečenje. Peci 25 do 30 minuta.
- Posude za pečenje prebaci na žičani stalak za hlađenje i ostavite da se biskviti ohlade do sobne temperature.
- U međuvremenu u velikoj zdjeli sjedini krem sir, maslac i vaniliju i miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu. To možeš učiniti lopaticom, ili ručnim ili samostojećim mikserom.
- Postupno umiješaj šećer u prahu i miješaj dok se potpuno ne sjedine svi sastojci. Ovisno o tome koliko čvrstu kremu želiš, dodaj manje ili više šećera u prahu kako bi postigla željenu konzistenciju.
- Jednom kada se biskviti ohlade na sobnu temperaturu, odreži zaobljene vrhove biskvita tako da su na vrhu potpuno ravni. Stavi prvi biskvit na pladanj za posluživanje, dodaj veliku žlicu kreme i ravnomjerno ju rasporedi. Ponovi isto s drugim i trećim biskvitom. Potom ostatkom kreme premaži bočne rubove torte.
- U hladnjaku tortu čuvaj do četiri dana.