Kroz sve ove godine bilo je tu svega – od torte koju sam radila pet dana pa do najobičnije čokoladne. Ove godine sam dobila dva sastojka – jako čokoladno i malina. I tako nastade ova Nevenova torta. Sočna, bogata, jako čokoladna i malinasta. Ispunila sam sve želje, a sada je vrijeme da si i vi ispunite slatke želje s ovim receptom.
Biskvit za ovu tortu je neobičan i smjesa će biti tekuća poput one za palačinke, ali baš zbog toga bude izuzetno sočan i čokoladan!
Druge recepte potraži na blogu Slavonka te pratećem Facebook i Instagram profilu!
Sastojci za biskvit:
- 200 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 270 g šećera
- 3 žlice kvalitetnog gorkog kakaa
- 1,5 žličica sode bikarbone
- ½ vrećice Praška za pecivo
- 180 ml mlijeka + 2 žlice limunovog soka (dodajte mlijeku limunov sok i promiješajte, dobit ćete mlaćenicu)
- 100 ml suncokretovog ulja
- 180 ml kipuće vode – obavezno kipuće vode
* sastojci su dovoljni za tortu promjera 20 cm
Čokoladna krema:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 500 g čokolade s min 50%kakaa
- 200 g krem sira
Krema od maline
- 300 g smrznutih malina
- 80 g šećera
- 100 ml vode
- 1 vrećica želatine
Priprema biskvita:
- Uključite pećnicu na 180 stupnjeva i pustite da se grije. Kalup premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
- U posudu za miksanje dodaje jaja i šećer i miksajte dok se smjesa ne udvostruči.
- U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke – brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo.
- Smjesi jaja i šećera dodajte ulje i mlaćenicu (mlijeko i limunov sok). Miksajte kratko dok se sastojci ne sjedine
- Mokrim sastojcima dodajte pomiješane suhe sastojke i miksajte dok se sastojci ne sjedine.
- Na vatri zagrijte 180 ml kipuće vode i dodajte smjesi i miksajte. Smjesa će biti tekuća, kako sam napomenula.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite na tri kalupa – ¾ kalupa punite i pecite 20-25 minuta.
- Nakon 20 minuta provjerite čačkalicom biskvit – ubodete čačkalicu u sredinu i ako izađe suha ili s par mrvica, gotov je biskvit.
Priprema ganachea:
- Dok se biskvit hladi, pripremite kremu. Ganache pripremite tako da zagrijete vrhnje za šlag i otopite u njemu čokoladu. Ne bi vam smjelo prokuhati nego na laganoj vatri topite.
- Kada se smjesa sjedinila, maknite s vatre i pustite da se u potpunosti ohladi – prvo na sobnoj temperaturi, a zatim sat vremena u hladnjaku.
- Ohlađeni ganache neposredno prije slaganja torte kratko izmiksajte u kremu. Pazite da ne premiksate kako vam se ne bi zgrudao. Doslovce pola minute je dovoljno.
- Dodajte krem sir i miksajte dok se ne sjedini.
Priprema nadjeva od malina:
- Za kremu od malina, smrznute maline stavite u posudu za kuhanje. Dodajte šećer i vodu i pustite da prokuha.
- Kada je smjesa prokuhala, pripremite želatinu po uputama s vrećice.
- Smjesu maknite s vatre, dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi.
- Kremu od malina ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku još sat vremena.
Slaganje torte:
Biskvit – krema od čokolade – biskvit – krema od čokolade - krema od maline- biskvit - krema od čokolade – krema od maline. Premažite cijelu tortu ostatkom kreme od čokolade.
Možete rasporediti kremu od maline na sva tri biskvita ili samo kao jedan sloj. Kako god želite, meni je ovako bilo ljepše u prerezu. Tortu dobro ohladite prije posluživanja!