Kolumne Gastrolovci 04. travnja 2020.

Nevenova torta od čokolade i malina

foto: Ena Kokanović
gastro postao gastro.24sata.hr
Svake godine supruga Nevena pitam koju tortu želi za rođendan i dobijem popis sastojaka koje želi u torti. Nakon toga se bacam u proučavanje i kreiranje recepta samo za njega.

Kroz sve ove godine bilo je tu svega – od torte koju sam radila pet dana pa do najobičnije čokoladne. Ove godine sam dobila dva sastojka – jako čokoladno i malina. I tako nastade ova Nevenova torta. Sočna, bogata, jako čokoladna i malinasta. Ispunila sam sve želje, a sada je vrijeme da si i vi ispunite slatke želje s ovim receptom.

Biskvit za ovu tortu je neobičan i smjesa će biti tekuća poput one za palačinke, ali baš zbog toga bude izuzetno sočan i čokoladan!

 

Možda vas zanima... Odlične kocke sa svježim sirom i borovnicama Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Slavonka te pratećem Facebook i Instagram profilu!

 

Možda vas zanima... Princes krafne - omiljeni kremasti kolač Kolumne


Sastojci za biskvit:

  • 200 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 270 g šećera
  • 3 žlice kvalitetnog gorkog kakaa
  • 1,5 žličica sode bikarbone
  • ½ vrećice Praška za pecivo
  • 180 ml mlijeka + 2 žlice limunovog soka (dodajte mlijeku limunov sok i promiješajte, dobit ćete mlaćenicu)
  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 180 ml kipuće vode – obavezno kipuće vode

* sastojci su dovoljni za tortu promjera 20 cm

 

Možda vas zanima... Imamo recept za stvarno najbolju pitu od jabuka Kolumne

 

Čokoladna krema:

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 500 g čokolade s min 50%kakaa
  • 200 g krem sira

Krema od maline

  • 300 g smrznutih malina
  • 80 g šećera
  • 100 ml vode
  • 1 vrećica želatine

 | Author: Ena Kokanović foto: Ena Kokanović

Priprema biskvita:

  1. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva i pustite da se grije. Kalup premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
  2. U posudu za miksanje dodaje jaja i šećer i miksajte dok se smjesa ne udvostruči.
  3. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke – brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo.
  4. Smjesi jaja i šećera dodajte ulje i mlaćenicu (mlijeko i limunov sok). Miksajte kratko dok se sastojci ne sjedine
  5. Mokrim sastojcima dodajte pomiješane suhe sastojke i miksajte dok se sastojci ne sjedine.
  6. Na vatri zagrijte 180 ml kipuće vode i dodajte smjesi i miksajte. Smjesa će biti tekuća, kako sam napomenula.
  7. Smjesu ravnomjerno rasporedite na tri kalupa – ¾ kalupa punite i pecite 20-25 minuta. 
  8. Nakon 20 minuta provjerite čačkalicom biskvit – ubodete čačkalicu u sredinu i ako izađe suha ili s par mrvica, gotov je biskvit.

Priprema ganachea:

  1. Dok se biskvit hladi, pripremite kremu. Ganache pripremite tako da zagrijete vrhnje za šlag i otopite u njemu čokoladu. Ne bi vam smjelo prokuhati nego na laganoj vatri topite. 
  2. Kada se smjesa sjedinila, maknite s vatre i pustite da se u potpunosti ohladi – prvo na sobnoj temperaturi, a zatim sat vremena u hladnjaku.
  3. Ohlađeni ganache neposredno prije slaganja torte kratko izmiksajte u kremu. Pazite da ne premiksate kako vam se ne bi zgrudao. Doslovce pola minute je dovoljno.
  4. Dodajte krem sir i miksajte dok se ne sjedini.

 

ferrero kolač Možda vas zanima... Sastojci za ovaj Ferrero kolač neće ti isprazniti novčanik Recepti

 

Priprema nadjeva od malina:

  1. Za kremu od malina, smrznute maline stavite u posudu za kuhanje. Dodajte šećer i vodu i pustite da prokuha.
  2. Kada je smjesa prokuhala, pripremite želatinu po uputama s vrećice. 
  3. Smjesu maknite s vatre, dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi.
  4. Kremu od malina ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku još sat vremena.

Slaganje torte:

Biskvit – krema od čokolade – biskvit – krema od čokolade - krema od maline- biskvit - krema od čokolade – krema od maline. Premažite cijelu tortu ostatkom kreme od čokolade.

Možete rasporediti kremu od maline na sva tri biskvita ili samo kao jedan sloj. Kako god želite, meni je ovako bilo ljepše u prerezu. Tortu dobro ohladite prije posluživanja!

 | Author: Ena Kokanović foto: Ena Kokanović

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Leonarda 14:36 27. Siječanj 2021.

    Torta se čini fantastična i preukusna, samo ja nemam kalup od 20 centimetara, i još uvijek nisam bas iskusna u pečenju torti pa bih voljela znati koliko trebam povećati količinu sastojaka za kalup od 26 ili 28 cm.. Molim pomoć!! ... prikaži još! Hvalaa, i hvala na predobri receptima 🤗