Recepti 12. ožujka 2018.

Prizovite proljeće krem juhom od koprive

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz ovu jednostavnu juhu možete poslužiti i kockice prepečenca.

Krem juha od koprive savršen je način da se stopite s prirodom i iskoristite bar malo obilja koje nam Zemlja još uvijek nesebično daje. A kopriva je biljka na koju ćete definitivno naletjeti gdje god u prirodi da se okrenete. I ne libite se ubrati koji stručak. Jer, ako niste znali, iza tog peckavog korova krije se jedna od najljekovitijih biljaka našeg podneblja.

 

Lazanje s mladim koprivama Možda vas zanima... Kako dobro: Lazanje s mladim koprivama Recepti

 

Možda vas zanima... Pravo proljetno: Kopriva kiflice s topljenim sirom Kolumne

 

Uz ovu jednostavnu juhu možete poslužiti i kockice prepečenca.

Potrebno vam je:

  • 1 vrećica lišća koprive
  • 1 velika glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2-3 krumpira
  • maslinovo ulje
  • maslac
  • sol i papar
  • 1 l povrtnog temeljca
  • malo kiselog vrhnja

Priprema:

  1. Operite i ocijedite koprive, u rukavicama, naravno. Odvojite lišće od stabljika, ostavite samo mlade i svježe listove. Ogulite krumpir i narežite ga na kockice, pa nasjeckajte luk i češnjak. Popirjajte ih u loncu na malo maslinova ulja i malo maslaca.
  2. Kad luk omekša, a krumpir dobije laganu koricu, ubacite listove koprive i brzo ih promiješajte. Zatim dodajte litru vode i litru temeljca. Sve dobro promiješajte i pustite da ključa dvanaest minuta, tj. dok krumpir ne omekša.
  3. Maknite s vatre i pustite da se ohladi pa izmiksajte u blenderu. Zatim vratite u lonac i ponovno zagrijte. Tada je juha gotova. Servirajte je u zdjelice, pa u svaku dodajte žlicu vrhnja. Posolite i popaprite.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.