gastro postao
Uz ovu jednostavnu juhu možete poslužiti i kockice prepečenca.
Krem juha od koprive savršen je način da se stopite s prirodom i iskoristite bar malo obilja koje nam Zemlja još uvijek nesebično daje. A kopriva je biljka na koju ćete definitivno naletjeti gdje god u prirodi da se okrenete. I ne libite se ubrati koji stručak. Jer, ako niste znali, iza tog peckavog korova krije se jedna od najljekovitijih biljaka našeg podneblja.
Uz ovu jednostavnu juhu možete poslužiti i kockice prepečenca.
Potrebno vam je:
- 1 vrećica lišća koprive
- 1 velika glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2-3 krumpira
- maslinovo ulje
- maslac
- sol i papar
- 1 l povrtnog temeljca
- malo kiselog vrhnja
Priprema:
- Operite i ocijedite koprive, u rukavicama, naravno. Odvojite lišće od stabljika, ostavite samo mlade i svježe listove. Ogulite krumpir i narežite ga na kockice, pa nasjeckajte luk i češnjak. Popirjajte ih u loncu na malo maslinova ulja i malo maslaca.
- Kad luk omekša, a krumpir dobije laganu koricu, ubacite listove koprive i brzo ih promiješajte. Zatim dodajte litru vode i litru temeljca. Sve dobro promiješajte i pustite da ključa dvanaest minuta, tj. dok krumpir ne omekša.
- Maknite s vatre i pustite da se ohladi pa izmiksajte u blenderu. Zatim vratite u lonac i ponovno zagrijte. Tada je juha gotova. Servirajte je u zdjelice, pa u svaku dodajte žlicu vrhnja. Posolite i popaprite.