Anamarija Habuš, autorica bloga Mrvice sa stola i pobjednica natječaja Gastro zvijezda 2022. u kategoriji slastica, jedna je od onih osoba koja se definitivno drži devize da ljubav ide kroz želudac. Stoga, Dan zaljubljenih obilježava malim znakom pažnje, primjerice, finim doručkom ili ručkom, kavom ili nečim slatkim.
Priznaje nam kako nije od skupih poklona i izlazaka – jer smatra kako najbolje stvari u životu ionako nisu stvari! Kada su njezini ukućani siti i sretni, priznaje nam Anamarija, nema joj ljepšeg osjećaja pa stoga svima njima voli ugađati njihovim omiljenim receptima. Jedan od njih je i ovaj za čupavu čokoladnu pitu – jer se kombinaciji čokolade i voća, primjerice, jagoda ili šumskog voća, pokazala kao dobitna kombinacija! Više slatkih recepata možeš pronaći na njezinu blogu Mrvice sa stola.
Čupava čokoladna pita
Sastojci - za čokoladno prhko tijesto:
- 400 g brašna
- 200 g maslaca
- 160 g šećera
- 50 g kakaa
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 3 žličice praška za pecivo
Sastojci - za kremu od sira:
- 500 g svježeg sira
- 200 g šećera
- 100 g maslaca
- 3 jaja
- 2 vanilin šećera
- 1 puding od vanilije (Anamarija koristi puding od bourbon vanilije + pola mahune vanilije)
Priprema:
- Za tijesto u zdjeli pomiješaj brašno, šećer, kakao, vanilin šećer i prašak za pecivo, dodaj umućeno jaje i na listiće narezan hladni maslac pa umijesi glatko tijesto. Zamotaj ga u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na pola sata.
- Dok se tijesto hladi napravi nadjev: jaja i obje vrste šećera miksaj dok ne dobiješ svijetlu smjesu. Zatim dodaj u tankom mlazu rastopljeni maslac, promiksaj na kratko, pa na kraju dodaj puding, sjemenke vanilije i svježi sir. Sve dobro promiješaj kako bi se sastojci sjedinili.
- Kalup za torte promjera 24-26 cm premaži maslacem i obloži papirom za pečenje. Ohlađeno tijesto podijeli na jedan veći i jedan manji dio. Manji dio zamotaj u prozirnu foliju i stavi u zamrzivač, a veći dio utisni u kalup za torte formirajući dno i stranice jednake debljine. Na pripremljeno tijesto ulij nadjev od sira preko kojega ravnomjerno naribaj manji dio tijesta.
- Kolač peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 60-65 minuta. Pečeni kolač posluži preliven čokoladnim umakom i šumskim voćem.
Savjet više: prije vađenja iz kalupa kolač pusti da se u potpunosti ohladi.