gastro postao
Za ovu pečenku morat ćete uložiti dosta vremena i truda, ali svaka minuta će se isplatiti
Vrijeme pripreme: do 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 107
Potrebno vam je
- 1 šalica vinski ocat
- 1 kom mrkva, crvena
- 1 kom peršin, korijen
- 1 kom celer, korijen
- 1 režanj češnjak
- 1 kom lovorov list
- 3 kom papar u zrnu
- 1 grančica majčina dušica
- 0.50 l crno vino
- mast svinjska, nesoljena
- 1 kriška raženi kruh
- 75 g sok od jabuke (konzerv.)
- 1 žlica pšenično brašno, bijelo
- 50 g grožđice
- 50 g slanina suha (prerašt. mršava)
Priprema
- Meso operite, obrišite i nadjenite rezancima slanine.
- Ocat prokuhajte s osminom l vode i pustite da se ohladi. Povrće i češnjak sitno nasjeckajte te sa začinima, vinom (burgundac) i mješavinom octa i vode dodajte mesu. Pokriveno ostavite da se marinira u hladnjaku 24-36 sati.
- Pećnicu ugrijte na 220°C. Meso popržite dok ne dobije smeđu boju. Dodajte začine, povrće iz marinade i pekmez od rajčica te procijeđenu marinadu. Pečenku pirjajte u pećnici oko 2 sata.
- Nakon 60 minuta u umak umiješajte izmrvljeni medenjak, raženi kruh i zgusnuti jabučni sok. Na kraju umak procijedite, zgusnite brašnom i izmiješajte grožđice. Prelijte preko narezane pečenke.