Francusko seosko jelo, popularni ratatouille, neki vjerojatno nisu nikada probali, a smatramo kako bi trebali jer se radi o zaista ukusnom i zdravom prilogu. Osim toga, o njegovoj kvaliteti sigurno govori i činjenica da postoji istoimeni film u kojem je glavni junak, ni manje ni više, štakor Remy koji kritičaru hrane u restoranu odlučuje spremiti ovaj specijalitet iz Provanse.
Prijevod imena samog jela označava glagol miješati u francuskom jeziku stoga ne čudi da se ono sastoji od mnoštva različitih namirnica i začina. Nadalje, njegovo prvo spominjanje u javnosti neki izvori vežu uz novine objavljene 1930 godine.
Zbog količine povrća koja se stavlja u ovo jelo, ratatouille odlikuje igra boja i okusa jer se miješaju okusi patlidžana, tikvice, paprike s finim začinima poput timijana, origana i mljevene papričice. Možeš ga poslužiti kao prilog mesnim jelima, ali, možeš ga jesti i samog uz komad hrskavog domaćeg kruha.
Nama se posebno sviđa sam s kruhom, još topao i mirisan, a korica kuha lijepo hrska u našim ustima dok se miješaju mirisi i okusi pečenog povrća! A ako želiš, dok ga spremaš ili jedeš, usput možeš pogledati i spomenuti film. Na hrvatskom je on preveden kao 'Juhu-hu' (Ratatouille). Uživaj!
Sastojci:
- 1 luk, tanko narezan na kolutiće
- 2 češnja češnjaka, narezana na tanke ploškice
- 250 mL pasirane rajčice
- 1 žličica origana
- 1/2 žličice suhe papričice u listićima
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 patlidžan, narezan na kolutiće
- 1 zelena tikvica, narezana na tanke kolutiće
- 1 crvena rog paprika, narezana na tanke kolutiće
- sol i papar po želji
- 1 žličica timijana
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- U ovalnu vatrostalnu posudu, na dno razmaži nekoliko žlica pasirane rajčice.
- Na dno raširi češnjak i luk te posipaj s paprom, soli i začinima.
- Narezano povrće počni slagati od vanjskog ruba prema unutra dok se ne popuni sav prostor pa svaki sloj premaži s nekoliko žlica pasirane rajčice dok se ne potroši sva rajčica i sve povrće; posoli i popapri te posipaj timijanom.
- Pokri s papirom za pečenje izrezanim u oblik posude u kojoj se peče (da stane unutra te samo prekrije povrće).
- Peci 45 do 50 minuta, dok povrće ne bude mekano.
U slast!