Nema slađeg pokazivanja nekome koliko ti znači od mirisnih keksića pripremljenih s ljubavlju
Ovi valentinovski keksićinisu samo neodoljivo ukusni, već i prava mala umjetnička djela koja će sve osvojiti na prvi pogled. Savršeni su kao poklon za nekoga posebnog, ali i kao slatki znak pažnje koji možeš pripremiti sebi – jer ljubav prema finim zalogajima nikad ne izlazi iz mode.
Najslađa poruka
Priprema je jednostavna i zabavna – tijesto se oblikuje u valjke, a zatim se reže na komade koji se peku do zlatne savršenosti. Idealni su za dijeljenje, bilo da ih poklanjaš u ukrasnoj kutiji ili poslužuješ uz šalicu omiljenog toplog napitka.
Ukratko, uz malo truda i puno ljubavi možeš stvoriti keksiće koji nisu samo desert, nego i poruka – slatka, hrskava i napravljena s puno pažnje.
Ne gasi ekran dok kuham
Valentinovski keksi
30 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Glatko brašno
300
g
Maslac
200
g
Šećer u prahu
120
g
Žumanjak
2
kom
Ekstrakt vanilije
2
žličica
Ružina vodica
0,50
žličica
Jestiva boja - crvena
Postupak
U multipraktik dodaj brašno i maslac te miksaj dok ne dobiješ smjesu nalik finim mrvicama. Dodaj šećer i žumanjke, pa miksaj dok ne dobiješ glatko tijesto. Odvoji jednu trećinu tijesta, a u preostalo dodaj ekstrakt vanilije i kratko miksaj da se sjedini. Ovo tijesto zamotaj u prozirnu foliju i ostavi na sobnoj temperaturi.
U multipraktik vrati izdvojeno tijesto i dodaj ružinu vodicu te nekoliko kapi prehrambene boje. Pulsiraj dok ne postigneš željenu intenzivnu boju. Ako tijesto postane premekano, dodaj još malo brašna i pulsiraj dok ne dobije konzistenciju sličnu vanilin tijestu. Zamotaj tijesto u prozirnu foliju i stavi u hladnjak, ali ga izvadi 30 minuta prije valjanja.
Obojeno tijesto razvaljaj između dva lista papira za pečenje na deblji sloj. Malim kalupom (3-4 cm) izreži srcolike oblike. Nastavi prikupljati ostatke tijesta, ponovno ih razvaljaj i izrezuj dok ne iskoristiš sve. Poredaj srca jedno na drugo, nježno ih pritisni kako bi formirao valjak, pritom pazeći da zadrže srcoliki oblik. Zamotaj u prozirnu foliju i stavi u zamrzivač na 3 sata, dok tijesto ne postane čvrsto.
Kad je srcoliko tijesto dovoljno očvrsnulo, vanilin tijesto oblikuj rukama u tri valjka jednake dužine kao i valjak sa srcima. Svaki valjak pričvrsti na jednu stranu srcolikog tijesta, zatim ih pažljivo sjedini u jednu deblju rolu. Lagano je valjaj po radnoj površini dok ne obavije obojeno tijesto, tako da zamrznuta srca ostanu skrivena u sredini. Stavi u hladnjak na 2 sata.
Zagrij pećnicu na 180°C (160°C s ventilatorom). Oštrim nožem nareži tijesto na kolutiće debljine 1 cm. Posloži ih na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između jer će se raširiti tijekom pečenja. Peci 20 minuta, a zatim ih prebaci na rešetku da se potpuno ohlade. Čuvaj ih do 4 dana u hermetički zatvorenoj posudi.