Recepti Desert 03. veljače 2025.

Reci "volim te" ovim preslatkim keksićima

Desert
30 MIN
20 MIN
16
JEDNOSTAVNO
Valentinovski keksi
foto: @laurenslatest Pinterest
Nema slađeg pokazivanja nekome koliko ti znači od mirisnih keksića pripremljenih s ljubavlju

Ovi valentinovski keksići nisu samo neodoljivo ukusni, već i prava mala umjetnička djela koja će sve osvojiti na prvi pogled. Savršeni su kao poklon za nekoga posebnog, ali i kao slatki znak pažnje koji možeš pripremiti sebi – jer ljubav prema finim zalogajima nikad ne izlazi iz mode.

Najslađa poruka

Priprema je jednostavna i zabavna – tijesto se oblikuje u valjke, a zatim se reže na komade koji se peku do zlatne savršenosti. Idealni su za dijeljenje, bilo da ih poklanjaš u ukrasnoj kutiji ili poslužuješ uz šalicu omiljenog toplog napitka.

Ukratko, uz malo truda i puno ljubavi možeš stvoriti keksiće koji nisu samo desert, nego i poruka – slatka, hrskava i napravljena s puno pažnje.

Ne gasi ekran dok kuham

Valentinovski keksi
30 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Glatko brašno 300 g
  • Maslac 200 g
  • Šećer u prahu 120 g
  • Žumanjak 2 kom
  • Ekstrakt vanilije 2 žličica
  • Ružina vodica 0,50 žličica
  • Jestiva boja - crvena
Postupak
  1. U multipraktik dodaj brašno i maslac te miksaj dok ne dobiješ smjesu nalik finim mrvicama. Dodaj šećer i žumanjke, pa miksaj dok ne dobiješ glatko tijesto. Odvoji jednu trećinu tijesta, a u preostalo dodaj ekstrakt vanilije i kratko miksaj da se sjedini. Ovo tijesto zamotaj u prozirnu foliju i ostavi na sobnoj temperaturi.


  2. U multipraktik vrati izdvojeno tijesto i dodaj ružinu vodicu te nekoliko kapi prehrambene boje. Pulsiraj dok ne postigneš željenu intenzivnu boju. Ako tijesto postane premekano, dodaj još malo brašna i pulsiraj dok ne dobije konzistenciju sličnu vanilin tijestu. Zamotaj tijesto u prozirnu foliju i stavi u hladnjak, ali ga izvadi 30 minuta prije valjanja.


  3. Obojeno tijesto razvaljaj između dva lista papira za pečenje na deblji sloj. Malim kalupom (3-4 cm) izreži srcolike oblike. Nastavi prikupljati ostatke tijesta, ponovno ih razvaljaj i izrezuj dok ne iskoristiš sve. Poredaj srca jedno na drugo, nježno ih pritisni kako bi formirao valjak, pritom pazeći da zadrže srcoliki oblik. Zamotaj u prozirnu foliju i stavi u zamrzivač na 3 sata, dok tijesto ne postane čvrsto.


  4. Kad je srcoliko tijesto dovoljno očvrsnulo, vanilin tijesto oblikuj rukama u tri valjka jednake dužine kao i valjak sa srcima. Svaki valjak pričvrsti na jednu stranu srcolikog tijesta, zatim ih pažljivo sjedini u jednu deblju rolu. Lagano je valjaj po radnoj površini dok ne obavije obojeno tijesto, tako da zamrznuta srca ostanu skrivena u sredini. Stavi u hladnjak na 2 sata.


  5. Zagrij pećnicu na 180°C (160°C s ventilatorom). Oštrim nožem nareži tijesto na kolutiće debljine 1 cm. Posloži ih na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između jer će se raširiti tijekom pečenja. Peci 20 minuta, a zatim ih prebaci na rešetku da se potpuno ohlade. Čuvaj ih do 4 dana u hermetički zatvorenoj posudi.


I ovi recepti govore jezik ljubavi!

Možda vas zanima... Pokloni brownie cheesecake s višnjama kao savršen znak ljubavi Recepti Keksi s brusnicama u obliku srca Možda vas zanima... Prhki keksići s brusnicama u obliku srca Recepti Možda vas zanima... Puslice su idealni zalogajčići za Valentinovo! Kolumne Torta za Valentinovo Možda vas zanima... Za zaljubljene: Torta-srce s kremom od likera od jaja Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.