Riblji popečci iznutra su mekani, a izvana hrskavi. Izvrsna su ideja kao finger food na švedskom stolu, ili kao delikatno i ukusno predjelo, pa čak i kao glavno jelo uz svježu miješanu salatu.
Isto tako, riblji popečci su neodoljivi i za najmlađe koji u njima mogu uživati bezbrižno jer u njima ne smije biti kostiju. No pripazi kod ovog recepta, ako će popečke jesti djeca, umjesto čilija možeš dodati neke blaže začine.
Ovaj recept obogaćen je limunovom koricom koja jelu daje svjež i aromatičan okus. Inače, riblje popečke možeš pripremiti s podlogom od tijesta i ribe po vlastitom izboru.
U ovom receptu mi smo koristili riječnu ribu - filete šarana i amura jer su posebno ukusni i savršeno se sljubljuju sa svim ostalim sastojcima - posebno začinskim biljem.
Riblji popečci na finoj salati
Sastojci (za 4 osobe):
- 800 g sitno narezanog ribljeg mesa (šaran, amur…)
- 1 limun
- 4 kriške tosta
- mala vezica začinskog bilja (kopar, peršin…)
- 1 jaje
- mljevena slatka paprika
- čili
- sol
- ulje ili rastopljeni maslac za premazivanje popečaka
Postupak:
- Ribu nareži na kockice. Limun operi pa nasitno naribaj koricu, koju zatim treba dodati ribi.
- S kriški tosta odreži koru pa kruh nasitno naribaj. Začinsko bilje isperi pod mlazom vode pa otrgni listiće sa stabljika.
- Sve sastojke štapnim mikserom usitni u pire, a zatim u smjesu dodaj jaje. Začini smjesu paprikom i čilijem, posoli je pa sve sastojke temeljito promiješaj.
- Lim obloži papirom za pečenje. Vlažnim rukama oblikuj male popečke, a zatim svaki premaži uljem ili rastopljenim maslacem. Peci ih 20-25 minuta u pećnici unaprijed zagrijanoj na 180 stupnjeva.
- Za vrijeme pečenja popečke još jednom premaži uljem ili maslacem. Posluži ih sa salatom pripremljenom od sezonskog povrća ili salatom po želji.