gastro postao
Prije pečenja češnjak možete zamotati u aluminijsku foliju kako bi bio aromatičniji i mekši. Prepržen na grill-tavi, kukuruz daje dimljenu aromu rižotu. No ako ne volite pečene kukuruze, odlučite se za kuhanu verziju.
Rižoto volimo jer je ukusan i brzo gotov. Postoje razne kombinacije i možete ga i napraviti od ostataka u frižideru. Ako danas nemate previše vremena, a želite skuhati nešto fino, onda je ovaj rižoto savršen za vas.
Potrebno vam je:
- 1/2 tikve
- 3 mlada kukuruza na klipu
- 4 režanja češnjaka
- maslinovo ulje
- majčina dušica
- crveni luk
- 1 l pilećeg temeljca
- 125 ml bijelog vina
- 125 g parmezana
- 100 g maslaca
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema:
- Ugrijte pećnicu na 180°C. U limu za pečenje pecite češnjak i bundevu. Skuhajte kukuruz pa ga prepržite na grill-tavi.
- Ulijte temeljac u lonac i ugrijte ga dok ne počne krčkati. Luk prepržite na ulju pa dodajte nasjeckani pečeni češnjak i majčinu dušicu. Kad luk omekša, dodajte rižu i miješajte minutu, dvije. Ulijte vino i kuhajte dok riža ne omekša, a vino ne ispari.
- Počnite dolijevati temeljac. Kad riža upije sav temeljac, dodajte kukuruz i pečenu tikvu te sve dobro promiješajte. Zatim dodajte maslac, vrhnje i sir te začinite solju i paprom.