gastro postao
Inspirirajte se prvim ovotjednim receptom s bundevom u izvedbi Sandre Rončević
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 436
Potrebno vam je
- 600 g hokaido bundeva
- 1 l voda
- 2 kom povrtni temeljac
- 1 mala žlica sol
- 2 žlica oštro brašno
- 10 list kadulja
- 1 kom čili papričica
- 1 režanj češnjak
- 100 g krem sir
- 100 ml ulje maslinovo
- 3 kom ljutika
- 200 g riža,arborio
- 50 g grana padano
Priprema
- Bundevu očistite i narežite na kockice.
- ¾ narezane bundeve stavite u 1 l kipuće vode, dodajte kocke, sol, poklopite i na laganoj vatri kuhajte 30 minuta.
- Preostalu ¼ bundeve pospite oštrim brašnom i zajedno s 4-5 listića kadulje stavite na dobro zagrijano ulje. Pržite na srednje jakoj vatri dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
- Listiće kadulje izvadite nakon dvije minute pečenja i stavite ih sa strane (za dekoraciju i grickanje jer su jako fini), a bundevu kad je pečena izvadite na papirnati ubrus i stavite sa strane.
- Kuhanu bundevu procijedite, a tekućinu sačuvajte za daljnji postupak. Bundevu propasirajte, pomiješajte s krem-sirom i ostavite sa strane.
- Na zagrijano maslinovo ulje stavite listiće kadulje, jednu malu chili papričicu i jedan režanj češnjaka koji ste prerezali po pola, dobro popržite i kad se počne lijepo osjećati aroma češnjaka i kadulje u zraku, izvadite sve van, a na aromatizirano ulje stavite sitno nasjeckanu ljutiku (ili luk) i pirjajte do zlatnožute boje.
- Dodajte rižu, pržite još 1-2 minute lagano miješajući, pa podijelite s ¼ tekućine u kojoj se kuhala bundeva.
- Promiješajte i pirjajte na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Postupak dodavanja tekućine ponovite još 2 puta.
- Nakon 10 minuta dodajte propasiranu bundevu sa sirom, dobro promiješajte i kuhajte još 4-5 minuta, pa uklonite s vatre, poklopite i pustite da odstoji 4-5 minute kako bi se proželi svi okusi, a riža upila aromu bundeve i sira.
Inspirirajte se prvim ovotjednim receptom s bundevom u izvedbi Sandre Rončević