Recepti 13. listopada 2014.

Rižoto od bundeve i krem sira

Rižoto od bundeve i krem sira
gastro postao gastro.24sata.hr
Inspirirajte se prvim ovotjednim receptom s bundevom u izvedbi Sandre Rončević

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 436

Potrebno vam je

  • 600 g hokaido bundeva
  • 1 l voda
  • 2 kom povrtni temeljac
  • 1 mala žlica sol
  • 2 žlica oštro brašno
  • 10 list kadulja
  • 1 kom čili papričica
  • 1 režanj češnjak
  • 100 g krem sir
  • 100 ml ulje maslinovo
  • 3 kom ljutika
  • 200 g riža,arborio
  • 50 g grana padano

Priprema

  1. Bundevu očistite i narežite na kockice.
  2. ¾ narezane bundeve stavite u 1 l kipuće vode, dodajte kocke, sol, poklopite i na laganoj vatri kuhajte 30 minuta.
  3. Preostalu ¼ bundeve pospite oštrim brašnom i zajedno s 4-5 listića kadulje stavite na dobro zagrijano ulje. Pržite na srednje jakoj vatri dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
  4. Listiće kadulje izvadite nakon dvije minute pečenja i stavite ih sa strane (za dekoraciju i grickanje jer su jako fini), a bundevu kad je pečena izvadite na papirnati ubrus i stavite sa strane.
  5. Kuhanu bundevu procijedite, a tekućinu sačuvajte za daljnji postupak. Bundevu propasirajte, pomiješajte s krem-sirom i ostavite sa strane.
  6. Na zagrijano maslinovo ulje stavite listiće kadulje, jednu malu chili papričicu i jedan režanj češnjaka koji ste prerezali po pola, dobro popržite i kad se počne lijepo osjećati aroma češnjaka i kadulje u zraku, izvadite sve van, a na aromatizirano ulje stavite sitno nasjeckanu ljutiku (ili luk) i pirjajte do zlatnožute boje.
  7. Dodajte rižu, pržite još 1-2 minute lagano miješajući, pa podijelite s ¼ tekućine u kojoj se kuhala bundeva.
  8. Promiješajte i pirjajte na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Postupak dodavanja tekućine ponovite još 2 puta.
  9. Nakon 10 minuta dodajte propasiranu bundevu sa sirom, dobro promiješajte i kuhajte još 4-5 minuta, pa uklonite s vatre, poklopite i pustite da odstoji 4-5 minute kako bi se proželi svi okusi, a riža upila aromu bundeve i sira.

Inspirirajte se prvim ovotjednim receptom s bundevom u izvedbi Sandre Rončević

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.