gastro postao
Kombinacija špinata i slanine u prhkom tijestu ostavit će te bez daha.
Sve što trebaš jest mlado lišće špinata, slanine, jaja, parmezan i naravno sastojke za tijesto. Gotov quiche posluži još topao uz neku omiljenu sezonsku salatu i uživaj u slasnom obroku!
Sastojci:
Za tijesto:
- 300 g brašna
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- prstohvat sol
Za nadjev:
- 100 g špinata
- 100 g slanine
- 180 ml kiselog vrhnja
- 125 ml mlijeka
- 1 crveni luk
- 30 g parmezana
- 4 jaja
- žlica maslinova ulja
Priprema:
- Umijesi tijesto. U multipraktiku pomiješati brašno, maslac i sol, dok ne dobiješ mrvice. Umiješati jaje i žlicu ili dvije hladne vode.
- Razvaljati tijesto i staviti u okrugli lim za pečenje pa vratiti u hladnjak na najmanje pola sata.
- Ugrijati ulje u tavi na umjereno jakoj vatri pa prepržiti nasjeckani luk i slaninu. Nakon osam do deset minuta izvaditi iz tave pa staviti na papirnati ručnik.
- Kratko blanširati špinat ili ga skuhati na pari. Neka se hladi pet minuta pa ocijediti od tekućine. Nasjeckati ga.
- Ugrijati pećnicu na 200°C.
- Nenadjeveno tijesto prekriti papirom za pečenje, staviti metalne kuglice ili suhi grah te peći 10 minuta.
- Zatim staviti špinat, slaninu i luk.
- Istući jaja, vrhnje i mlijeko te preliti preko špinata. Posuti parmezanom i peći 30-40 minuta.
- Poslužiti toplo sa sezonskom salatom.