gastro postao
Još službeno nije započela jesen, mi smo se s početkom rujna naveliko okrenuli jesenskim klasicima. Osim nezaobilaznih jabuka i krušaka, na repertoaru su i slatka i slana jela od bundeve.
Zbog sočnih muffina od bundeve i oraha se zaista isplati zagrijati pećnicu. Priprema je jednostavna i brza, nisu preslatki, a ipak će zadovoljiti želju za slatkim. Dobra je vijest što će podjednako ukusni biti i do tri dana nakon pečenja, ali bilo bi dobro da ih držiš u hladnjaku.
Osnovni je sastojak pire od bundeve, koji možeš kupiti ili ga napraviti sama. Ako imaš vremena i odlučiš se za duži put, posluži se našim uputstvima za pripremu pirea.
Sastojci:
- 220 g glatkog brašna
- 1 žlica pumpkin spice mješavine začina
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode
- ½ žličice soli
- 120 ml suncokretovog ulja
- 100 g smeđeg šećera
- 70 g bijelog šećera
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 2 velika jaja
- 250 g pirea od bundeve
- 60 ml mlijeka
- 60 g nasjeckanih oraha
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva. Kalup za 12 muffina premaži maslacem i pobrašni ili jednostavno umetni košarice.
- Jaja izmiksaj sa šećerom i ekstraktom vanilije pa dodaj ulje i mlijeko. Nakon kratkog miksanja ubaci i pire od bundeve.
- Brašno pomiješaj s praškom za pecivo, sodom, pumpkin spice mješavinom začina i soli. Lagano je umiješaj u pripremljenu smjesu tekućih sastojaka.
- Na kraju umiješaj i orahe, ali pazi da ne pretjeraš s miješanjem.
- Raspodijeli tijesto u košarice i peci pet minuta u zagrijanoj pećnici. Potom temperaturu smanji na 180 i peci još 15-ak minuta. Provjeri čačkalicom jesu li muffini gotovi.
- Pričekaj da se u potpunosti ohlade prije serviranja. U slast!