gastro postao
Salata sa sjemenakama buče i bučinim uljem koju pripremaju u osječkim "Urbanim vrtovima"
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 534
Potrebno vam je
- 100 g mrkva, crvena
- 150 g krastavci (svježi, sirovi)
- 100 g rog paprika
- 40 g mladi luk
- 100 g rukola
- 100 g salata, zelena
- 50 g radič, zeleni
- sol
- svježe mljeveni papar
- 50 g celer, korijen
- 100 ml ulje bučino
- 50 ml jabučni ocat
- 100 g kukuruzno brašno ili krupica
- 50 g parmezan
- 100 g maslac, slani
- sjemenke bundeve, oljušt. sušene
- 50 g grana padano
Priprema
- Povrće očistiti i oprati u vodi.
- Krastavac prerezati po dužini na dva dijela i malom žličicom izvaditi sjemenke.
- Papriku prerezati po pola očistit od sjemenki i žilica.
- Celer i mrku očistiti i narezati na ploške (cca 2 mm).
- Zelenu salatu i radič iskidati rukom na manje komadiće i pomiješati s rikolom.
- Celer, mrkvu, krastavac, papriku i mladi luk izrezati na tanke rezance (Julienne).
- Palentu skuhati u posoljenoj vodi, pri kraju kuhanja umiješati parmezan.
- Izlitio u manju tepsiju koju namažete maslacem i pustite da se dobro ohladi.
- Bučine sjemenke popržite na tavi s malo soli (bez ulja) par minuta da se ugriju i malo porumene.
- Od jabučnog octa i bučnog ulja napraviti preljev.
- Ohlađenu palentu narežite na ploške te ih stavite da se lagano poprže na maslacu.
- Salatu i narezano povrće pomiješjte zajedno, i začinite solju, krupno mljevenim paprom i preljevom.
- Kada palenta porumeni servirajte ju na tanjur.
- Na palentu stavite začinjenu salatu.
- Sve skupa pospite s poprženim sjemenkama buće, i na listiće naribanim Grana Padano sirom.