Kad im je sezona, jagode su svježe, mirisne i pune okusa, a ova salsa od jagoda s mentom i limunom je super način da ih poslužiš na malo drugačiji način, ne kao desert nego kao dodatak koji se jednako dobro uklapa u slatke i slane kombinacije.
U samo nekoliko koraka dobivaš umak koji je istovremeno svjež, sočan i aromatičan, a najbolje funkcionira kada se posluži odmah dok su svi sastojci još svježi i izražajni.
Kako prepoznati dobre jagode?
Nemoj posegnuti za prvim pakiranjem na polici, dobro provjeri jagode koje želiš kupiti, a ovo su koraci koje ne smiješ zaobići:
- Kupuj jagode koje su crvene, bez tamnih mrlja i s minimalno bijelih dijelova. Listovi na vrhu trebaju biti svježe zeleni, a ne suhi ili uvenuli.
- Pomoći će ti i nos - dobre jagode uvijek mirišu baš kao što očekuješ. Ako su krupne i savršeno oblikovane, vjerojatno su rasle na štetu okusa zato daj prednost manjima jer često imaju jaču, koncentriraniju aromu.
- Ako naletiš na jagode koje su ipak malo bljeđe, ukloni bijeli dio pri čišćenju i pospi ih s malo šećera. Dovoljno je nekoliko minuta da im se okusi zaokruže i zablistaju.
Salsa od jagoda
Salsa od jagoda je najbolja odmah nakon pripreme jer s vremenom jagode puštaju vodu, a menta potamni. Ipak, ostatke možeš čuvati u hladnjaku do jedan dan.
Još jagoda... Jer sezona jagoda se ne propušta!