Recepti Umak 21. svibnja 2025.

Salsa od jagoda s mentom i limetom

Umak
10 MIN
0 MIN
6
JEDNOSTAVNO
Salsa od svježih jagoda s mentom i limetom
Salsa od svježih jagoda
foto: Pinterest
Možda ti ne bi palo na pamet napraviti salsu od jagoda, ali daj joj priliku jer ćeš se totalno navući. Isprobaj naš recept!

Kad im je sezona, jagode su svježe, mirisne i pune okusa, a ova salsa od jagoda s mentom i limunom je super način da ih poslužiš na malo drugačiji način, ne kao desert nego kao dodatak koji se jednako dobro uklapa u slatke i slane kombinacije.

U samo nekoliko koraka dobivaš umak koji je istovremeno svjež, sočan i aromatičan, a najbolje funkcionira kada se posluži odmah dok su svi sastojci još svježi i izražajni.

Kako prepoznati dobre jagode?

Nemoj posegnuti za prvim pakiranjem na polici, dobro provjeri jagode koje želiš kupiti, a ovo su koraci koje ne smiješ zaobići:

  • Kupuj jagode koje su crvene, bez tamnih mrlja i s minimalno bijelih dijelova. Listovi na vrhu trebaju biti svježe zeleni, a ne suhi ili uvenuli.
  • Pomoći će ti i nos - dobre jagode uvijek mirišu baš kao što očekuješ. Ako su krupne i savršeno oblikovane, vjerojatno su rasle na štetu okusa zato daj prednost manjima jer često imaju jaču, koncentriraniju aromu.
  • Ako naletiš na jagode koje su ipak malo bljeđe, ukloni bijeli dio pri čišćenju i pospi ih s malo šećera. Dovoljno je nekoliko minuta da im se okusi zaokruže i zablistaju.

salsa od jagoda | Author: thelittleplantation.co.uk/Pinterest Salsa od jagoda foto: thelittleplantation.co.uk/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Salsa od jagoda
10 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Jagode 450 g
  • Listići svježe mente 2 žlica
  • Limeta 1 kom
  • Med 2 žličica
  • Sol 0,25 žličica
Postupak
  1. U većoj zdjeli pomiješaj nasjeckane jagode i nasjeckanu mentu. Naribaj koricu limete (otprilike ¼ žličice), zatim iscijedi sok.


  2. U zdjelici pomiješaj koricu i sok limete s medom i prstohvatom soli - miješaj dok se med potpuno ne otopi. Dobiveni preljev dodaj jagodama i lagano promiješaj da se sve sjedini.


  3. Ostavi salsu da odstoji 5-10 minuta kako bi se okusi povezali, pa posluži.


Salsa od jagoda je najbolja odmah nakon pripreme jer s vremenom jagode puštaju vodu, a menta potamni. Ipak, ostatke možeš čuvati u hladnjaku do jedan dan.

 Još jagoda... Jer sezona jagoda se ne propušta!

caprese salata s jagodama Možda vas zanima... Caprese salata s jagodama gotova za samo 10 minuta Recepti jagode, džem od jagoda Možda vas zanima... Kad ti život servira jagode, napravi džem u mikrovalnoj Recepti dubai jagode Možda vas zanima... Dubai jagode novi su slatki hit, imamo odličan recept! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.