gastro postao
Tradicionalno tursko jelo popularno je u našim krajevima, a na ovaj način pripremljeno originalan je zalogajčić za druženja
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 391
Potrebno vam je
- 350 g riža, nepolirana
- 1 kom kupus kiseli (glave, sirove svj.)
- 3 kom luk ,crveni
- 0.50 mala žlica menta
- 1 žlica ulje suncokretovo
- sol
- svježe mljeveni papar
- 1 žlica pšenično brašno, bijelo
- 1 mala žlica crvena paprika
- 1 žlica rajčica, ukuhana (konc. 28 - 30%)
Priprema
- Na malo ulja u srednje velikoj tavi pirjamo luk dok ne postane staklast. Dodamo mu rižu i kratko je popržimo.
- Podlijemo malo vode i pirjamo je dalje uz neprestano miješanje dok riža ne omekša. Kad je gotovo kuhana, dodamo sol, papar i metvicu. Sve dobro promiješamo.
- Kiseli kupus kratko isperemo i odvojimo mu listove. Na svaki stavimo po dvije žlice nadjeva i uvijemo sarmice. Posložimo ih u lonac i zalijemo mlakom vodom. Kuhamo dok kupus ne omekša.
- Gotovim sarmama dodamo zapršku od brašna, koncentrata rajčice i crvene mljevene paprike.
- Tada ih možemo još zapeći u pećnici desetak minuta na 190 stupnjeva Celzijevih.
Izvor 'Kuhinje svijeta - Turska kuharica'