gastro postao
Isprobajte baklavu s malo drugačijim sastojcima i uživajte u slatkom desertu
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 15
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 534
Potrebno vam je
- 455 g lješnjak, sirovi
- 340 g čokolada
- 2 šalica šećer, kristal
- 1.50 žlica mljeveni cimet
- 2 kom maslac, neslani
- 2 šalica voda
- 1.50 šalica med, vrcani
- 455 g tijesto za baklavu
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175°C. Pecite lješnjake oko 12 minuta i ohladite. Ogulite im kožicu pa mikserom nasjeckajte.
- Čokoladu (gorko-slatku), 2/3 šalice šećera i cimet izmiksajte dok čokolada i lješnjaci ne budu jednake veličine.
- Premažite maslacem posudu za pečenje. Poslažite osam kora i premažite ih otopljenim maslacem. Stavite dvije šalice nadjeva na kore. Premažite otopljenim maslacem i stavite još dvije kore. Dodajte još dvije šalice nadjeva. Stavite još dvije kore premazane otopljenim maslacem i dvije šalice nadjeva. Složite na to tri kore i premažite ih maslacem. Narežite baklavu na željene oblike.
- Pecite je 25 min, smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 50 min.
- Zakuhajte vodu, med i dvije šalice šećera te kuhajte desetak minuta pa prelijte baklavu.
Izvor Skuhatćute