Recepti Desert 10. prosinca 2025.

Savršen kremasti kolač s kikirikijem

Desert
40 MIN
0 MIN
16
JEDNOSTAVNO
Napravi savršeno kremasti kolač s kikirikijem bez pečenja
Napravi savršeno kremasti kolač s kikirikijem bez pečenja
foto: @Dishwhispererrecipes Pinterest
Ovaj kolač ima sve: podlogu od keksa, sloj kreme od sira i maslaca od kikirikija, čokoladni puding i šlag na vrhu. I svaki sloj ima svoje slatke razloge

Slojeviti kremasti desert s kikirikijem inspiriran je kultnim Reese’s peanut butter cup slatkišima samo u nešto raskošnijem formatu. Umjesto klasične podloge, koriste se sendvič keksi, s punjenjem od kikirikija. Ali možeš ih, poput nas, zamijeniti Oreo keksima.

Krem sir i kikiriki maslac pretvaraju se u baršunastu kremu, zatim dolazi sloj instant čokoladnog pudinga, a na kraju sve zaokruži domaći šlag i komadići čokoladice s kikirikijem. Desert možeš pripremiti unaprijed i samo izvaditi iz hladnjaka kad stignu gosti.

maslac od kikirikija Možda vas zanima... Domaći maslac od kikirikija gotov je za samo 5 minuta! Recepti

Hladni slojevi, topla reakcija

Ono što ovaj desert čini posebno praktičnim je činjenica da se ne peče, a svejedno ima strukturu “pravog” kolača koji lijepo stoji na tanjuru. Sloj kikirikija kratko se zamrzava da bismo na kraju dobili uredne slojeve, a čokoladni puding se stegne uz punomasno mlijeko, a šlag na vrhu daje onaj desertni pahuljasti završetak.

Recept je u nastavku i zahvalan je za male igre – podlogu možeš zamisliti čokoladnim keksima, a gore umjesto bombona posuti sjeckane kikirikije, malo ribane čokolade ili mrvice od keksa. No već u originalnoj verziji ima sve što jedan ozbiljan, ali jednostavan desert treba: teksturu, aromu i dozu nostalgije.

kremasti kolač s kikirikijem | Author: Beverly Bender/Pinterest Kremasti kolač s kikirikijem foto: Beverly Bender/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Kolač s kikirikijem bez pečenja
40 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
PODLOGA
Sastojci
  • Suncokretovo ulje
  • Oreo keksi 20 kom
  • Sol 0,12 žličica
  • Maslac 56 g
Postupak
  1. Posudu za pečenje veličine 20x20 cm namaži uljem. Obloži s dva sloja papira za pečenje postavljena ukriž, s viškom preko rubova, kako bi kasnije lakše izvadio desert.


  2. U multipraktiku s nožem za rezanje usitni kekse i sol dok ne dobiješ fine mrvice, oko 1 minute. Dodaj otopljeni maslac i pulsiraj još 15–20 puta dok se ne navlaže jednolično.

    Smjesa treba ostati rastresita, ali se spojiti kad je stisneš. Prebaci smjesu u pripremljenu posudu i utisni je ravnomjerno pomoću ravnog dna mjerne čaše. Stavi u hladnjak dok pripremaš kikiriki kremu.


NADJEV
Sastojci
  • Krem sir 85 g
  • Šećer u prahu 75 g
  • Kikiriki maslac 0,50 šalica
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Sol 0,12 žličica
  • Vrhnje za šlag 240 ml
  • Instant čokoladni puding 167 g
  • Mlijeko 2,50 šalica
Postupak
  1. U posudi miksera s nastavkom za metlicu (ili u većoj zdjeli s ručnim mikserom), pomiješaj krem sir, šećer u prahu, maslac od kikirikija, vaniliju i sol. Mikser neka radi na niskoj brzini dok polako ulijevaš hladno vrhnje, oko 30 sekundi.

    Pojačaj na srednju brzinu i miksaj dok se smjesa ne zgusne, oko 1 minute, po potrebi stružući stijenke. Pojačaj na visoku i miksaj još 30 sekundi do 1 minute dok ne postane čvrsta i glatka. Prebaci kremu preko ohlađene podloge i poravnaj. Stavi u zamrzivač da se lagano stisne, oko 10 minuta.


  2. U posebnoj zdjeli pjenjačom sjedini puding i punomasno hladno mlijeko dok se smjesa ne zgusne, oko 2 minute. Ravnomjerno rasporedi puding preko sloja s krem sirom. Posudu stavi u hladnjak dok pripremaš šlag.


ZAVRŠNI SLATKI SLOJ
Sastojci
  • Vrhnje za šlag 1 šalica
  • Šećer u prahu 28 g
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Čokoladica s kikirikijem 0,50 šalica
Postupak
  1. U istoj zdjeli miksera (ne trebaš je prati) miksaj hladno vrhnje, šećer u prahu i vaniliju na srednje jakoj brzini dok se ne formiraju čvrsti vrhovi, 1,5 do 2 minute. Ravnomjerno premaži šlag preko sloja pudinga.


  2. Stavi desert u hladnjak da se stegne i dobro ohladi, najmanje 6 sati, idealno preko noći. Ako hladiš preko noći, prekrij posudu plastičnom folijom.


  3. Po vrhu rasporedi sjeckane čokoladice s kikirikijem (po želji). Pomoću viška papira za pečenje izvadi desert iz posude i stavi na dasku. Reži oštrim nožem na 16 komada i posluži.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

393 kcal

19 %

MASTI

25,00 g

34 %

KOLESTEROL

0,35 g

0 %

UH

39,00 g

14 %

PROTEINI

6,00 g

12 %

Ostatak deserta čuvaj u kalupu dobro prekrivenom plastičnom folijom ili u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 4 dana.

Kad već ne pališ pećnicu, "ispeci" i ove delicije!

kuglice od Oreo keksa Možda vas zanima... BEZ PEČENJA Neodoljive kuglice od Oreo keksa Recepti Petominutni dvoslojni kolač bez pečenja Možda vas zanima... Dvoslojni kolač bez pečenja gotov je za samo 5 minuta! Recepti cannoli kolač, bez pečenja Možda vas zanima... Cannoli bez pećnice: brzinski desert za sladokusce Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.