Ovaj kolač ima sve: podlogu od keksa, sloj kreme od sira i maslaca od kikirikija, čokoladni puding i šlag na vrhu. I svaki sloj ima svoje slatke razloge
Slojeviti kremasti desert s kikirikijem inspiriran je kultnim Reese’s peanut butter cup slatkišima samo u nešto raskošnijem formatu. Umjesto klasične podloge, koriste se sendvič keksi, s punjenjem od kikirikija. Ali možeš ih, poput nas, zamijeniti Oreo keksima.
Krem sir i kikiriki maslac pretvaraju se u baršunastu kremu, zatim dolazi sloj instant čokoladnog pudinga, a na kraju sve zaokruži domaći šlag i komadići čokoladice s kikirikijem. Desert možeš pripremiti unaprijed i samo izvaditi iz hladnjaka kad stignu gosti.
Ono što ovaj desert čini posebno praktičnim je činjenica da se ne peče, a svejedno ima strukturu “pravog” kolača koji lijepo stoji na tanjuru. Sloj kikirikija kratko se zamrzava da bismo na kraju dobili uredne slojeve, a čokoladni puding se stegne uz punomasno mlijeko, a šlag na vrhu daje onaj desertni pahuljasti završetak.
Recept je u nastavku i zahvalan je za male igre – podlogu možeš zamisliti čokoladnim keksima, a gore umjesto bombona posuti sjeckane kikirikije, malo ribane čokolade ili mrvice od keksa. No već u originalnoj verziji ima sve što jedan ozbiljan, ali jednostavan desert treba: teksturu, aromu i dozu nostalgije.
Kremasti kolač s kikirikijem
foto: Beverly Bender/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Kolač s kikirikijem bez pečenja
40 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
16
porcija
JEDNOSTAVNO
PODLOGA
Sastojci
Suncokretovo ulje
Oreo keksi
20
kom
Sol
0,12
žličica
Maslac
56
g
Postupak
Posudu za pečenje veličine 20x20 cm namaži uljem. Obloži s dva sloja papira za pečenje postavljena ukriž, s viškom preko rubova, kako bi kasnije lakše izvadio desert.
U multipraktiku s nožem za rezanje usitni kekse i sol dok ne dobiješ fine mrvice, oko 1 minute. Dodaj otopljeni maslac i pulsiraj još 15–20 puta dok se ne navlaže jednolično.
Smjesa treba ostati rastresita, ali se spojiti kad je stisneš. Prebaci smjesu u pripremljenu posudu i utisni je ravnomjerno pomoću ravnog dna mjerne čaše. Stavi u hladnjak dok pripremaš kikiriki kremu.
NADJEV
Sastojci
Krem sir
85
g
Šećer u prahu
75
g
Kikiriki maslac
0,50
šalica
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Sol
0,12
žličica
Vrhnje za šlag
240
ml
Instant čokoladni puding
167
g
Mlijeko
2,50
šalica
Postupak
U posudi miksera s nastavkom za metlicu (ili u većoj zdjeli s ručnim mikserom), pomiješaj krem sir, šećer u prahu, maslac od kikirikija, vaniliju i sol. Mikser neka radi na niskoj brzini dok polako ulijevaš hladno vrhnje, oko 30 sekundi.
Pojačaj na srednju brzinu i miksaj dok se smjesa ne zgusne, oko 1 minute, po potrebi stružući stijenke. Pojačaj na visoku i miksaj još 30 sekundi do 1 minute dok ne postane čvrsta i glatka. Prebaci kremu preko ohlađene podloge i poravnaj. Stavi u zamrzivač da se lagano stisne, oko 10 minuta.
U posebnoj zdjeli pjenjačom sjedini puding i punomasno hladno mlijeko dok se smjesa ne zgusne, oko 2 minute. Ravnomjerno rasporedi puding preko sloja s krem sirom. Posudu stavi u hladnjak dok pripremaš šlag.
ZAVRŠNI SLATKI SLOJ
Sastojci
Vrhnje za šlag
1
šalica
Šećer u prahu
28
g
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Čokoladica s kikirikijem
0,50
šalica
Postupak
U istoj zdjeli miksera (ne trebaš je prati) miksaj hladno vrhnje, šećer u prahu i vaniliju na srednje jakoj brzini dok se ne formiraju čvrsti vrhovi, 1,5 do 2 minute. Ravnomjerno premaži šlag preko sloja pudinga.
Stavi desert u hladnjak da se stegne i dobro ohladi, najmanje 6 sati, idealno preko noći. Ako hladiš preko noći, prekrij posudu plastičnom folijom.
Po vrhu rasporedi sjeckane čokoladice s kikirikijem (po želji). Pomoću viška papira za pečenje izvadi desert iz posude i stavi na dasku. Reži oštrim nožem na 16 komada i posluži.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
393 kcal
19 %
MASTI
25,00 g
34 %
KOLESTEROL
0,35 g
0 %
UH
39,00 g
14 %
PROTEINI
6,00 g
12 %
Ostatak deserta čuvaj u kalupu dobro prekrivenom plastičnom folijom ili u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 4 dana.
Kad već ne pališ pećnicu, "ispeci" i ove delicije!