gastro postao
Rosé Cheesecake je mekan, kremast i pun očaravajućih okusa, a bobičasto voće dodatno natopljeno u njemu učinit će ga savršenim desertom u susret ljetnim vrućinama!
I službeno smo zakoračili u lipanj, mjesec u kojem dočekujemo ljeto, stoga je pravo vrijeme za pripremu osvježavajućih deserata. Ovaj, iako na prvi pogled tipičan, odnosno klasičan cheesecake u sebi skriva malenu, ali slatku dozu Rose vina koje mu daje potreban kick te smo sigurni da će postati tvoj novi omiljeni recept!
Osim u samom cheesecakeu, bobičasto voće kojim ćeš ga ukrasiti također prethodno možeš natopiti u svoju omiljenu verziju ovog slasnog i Instagramičnog vina te tako pojačati njegov fantastičan okus.
Sastojci:
- 200 g krekera
- 3 žlice maslaca
- 200 mL Rose vina po želji
- 850 g krem sira sobne temperature
- 150 g šećera
- 4 velika jaja sobne temperature
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 250 g svježih jagoda, borovnica, kupina po želji
- 2 žlice šećera
- 60 mL Rose vina po želji
Priprema:
- U manji lonac na srednje jakoj vatri ulij 200 mililitara Rose vina i pričekaj da zavrije. Kada zavrije, kuhaj dok se njegov volumen ne smanji na oko 1/4 ulivenoga, otprilike 6 do 8 minuta. Zatim makni s vatre i pričekaj da se ohladi.
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Čvrsto umotaj okrugli kalup u alu foliju kako bi spriječila prodiranje vode unutar njega za vrijeme pečenja. Unutarnji dio kalupa lagano namasti.
- Krekere usitni. Pomiješaj ih zajedno s maslacem i ravnomjerno rasporedi i pritisni na dno kalupa te uz rub ako želiš. Peci 8 minuta i potom pričekaj da se potpuno ohladi.
- U veću zdjelu, po mogućnosti onu od samostojećeg miksera, stavi krem sir i dobro ga istuci sve dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj u njega zatim šećer i nastavi miješati. Zatim jedno po jedno dodaj jaja te nakon svakoga dobro promiješaj. Obavezno spusti sastojke kreme s rubova zdjele u kojoj ih miješaš.
- U dobivenu smjesu dodaj ohlađeni Rose i ekstrakt vanilije te nastavi miješati.
- U pripremljenu koru ulij tijesto.
- Kalup s tijestom zatim stavi u lim za pečenje u koji sada možeš uliti vruću vodu. Neka je ima dovoljno tako da kalup prekrije do polovice bočnih stranica.
- Peci 55 do 60 minuta te zatim isključi pećnicu, lagano otvori vrata, ali cheesecake ostavi unutar nje dodatnih sat vremena.
- Nakon što prođe jedan sat, pažljivo izvadi cheesecake iz vodene kupelji i stavi ga na stalak za hlađenje da se u potpunosti ohladi. Nakon što se potpuno ohladio, stavi ga u hladnjak na najmanje osam sati.
- Otprilike dva sata prije posluživanja u manjoj zdjelici pomiješaj bobičasto voće po izboru, dvije žlice šećera i 60 mililitara Rose vina po želji. Pokrij i ohladi dok ne bude spremno za posluživanje.
- Kad si spremna za posluživanje, žlicom izvadite bobice iz posude i na svaku krišku cheesecakea dodaj nekoliko.
U slast!