Postoji li minijaturnije, a savršenije zadovoljstvo od mini cupcakesa? Vjerujemo da se slažeš s nama i da je i tebi teško pronaći jednako ukusnu alternativu. Ovi sočni kolačići ne samo da su kriju jagode i zavodljivu kremu, nego znamo i male tajne kako da ispadnu što savršeniji.
Recimo, znaš li da su prašak za pecivo i soda bikarbona kombinacija koja daje svakom kolaču (pa i ovom) vrhunsku teksturu. Osim toga, dodaš li malo kiselog vrhnja ono ne samo da dodaje vlažnost, nego i pomaže da tijesto ostane dovoljno gusto tako da jagode ne potonu sve na dno kolačića.
Pri mjerenju jagoda pazi da ih mjeriš nakon čišćenja i sjeckanja. Dodatni volumen i gustoću kremi od jagoda dat će šećer u prahu pa njime možeš zamijeniti kristal šećer, a finu aromu daje ekstrakt vanilije.
Mini cupcakes s vanilijom i jagodama
Sastojci - za tijesto (za oko 10 porcija):
- 125 g mekog maslaca
- 130 g šećera
- 3 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije ili pola mahune vanilije
- 60 ml mlijeka
- 100 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- prstohvat soli i sode bikarbone
- 1,5 žličica praška za pecivo
- po želji malo kiselog vrhnja
Sastojci - za kremu:
- 250 g mascarponea
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera
- ½ mahune vanilije (ili 1 žličica ekstrakta)
- jagode za ukrašavanje
Postupak:
- Pećnicu unaprijed zagrij na 175 stupnjeva. Maslac i šećer pjenasto izmiješaj, a potom postupno dodaj jaja i vaniliju. Obje vrste brašna pomiješaj sa solju i praškom za pecivo.
- Odvoji potrebnu količinu mlijeka. U tijesto dodaj pola količine smjese s brašnom, a nakon toga mlijeko, a zatim drugu polovinu smjese s brašnom. Tijesto rasporedi u male kalupe za muffine pa ga peci 12-15 minuta. Ostavi kolačiće da se potpuno ohlade.
- Mascarpone, slatko vrhnje i šećer zamiješaj u gustu kremu. Neposredno prije nego što je krema gotova, dodaj vaniliju. Kremu stavi u slastičarsku vrećicu uz pomoć koje zatim ukrasi cupcakes.
- Pričekaj da se kolačići ohlade. Prije posluživanja svaki minijaturni cupcakes jagodama.