gastro postao
Ovaj atraktivni smrznuti desert može se pripremiti unaprijed i zamrznut trajati i do 3 mjeseca – taman za zasladiti se nakon večere!
Sastojci:
- 140 g digestive keksa, grubo izlomljenog
- 75 g maslaca, otopljenog
Za nadjev:
- 300 g kondenziranog mlijeka
- 200 g punomasnog krem sira
- 150 ml vrhnja za šlag
- sitno naribane korice 3 limete, plus još za posluživanje
- 3 žlice soka od limete (od 2 limete)
Za kompot od brusnica:
- 200 g svježih ili smrznutih brusnica
- 100 g zlatnog šećera
- 1 žlica kukuruznog brašna
Priprema:
- Kalup od 900 g obloži velikim komadom folije. Dobro utisni u dno i stranice kalupa te ostavi dosta da visi preko rubova. Stavi kekse u vrećicu za zamrzavanje i izgnječi ih valjkom za tijesto u mrvice. Pomiješaj s otopljenim maslacem i sipaj mrvice u pripremljeni lim – čvrsto pritisni na podlogu pa napravi ravnomjeran sloj. Ohladi dok radiš nadjev.
- Električnom pjenjačom na srednjoj razini tuci kondenzirano mlijeko, sir i vrhnje dok ne postanu glatki i zgusnuti – otprilike oko 2 minute. Dodaj naribanu koricu i sok pa polako tuci dok smjesa od sira ne dobije meke vrhove.
- Žlicom rasporedi smjesu limete po podlozi od keksa. Lagano prekrij folijom koja visi i dobro zatvori da ne ulazi zrak. Zamotaj u drugi sloj folije, stavi u veliku vrećicu za zamrzavanje i zamrzni preko noći.
- Za kompot od brusnica stavi brusnice, šećer i 150 ml hladne vode u lonac i zakuhaj. Kuhaj 5 minuta, povremeno miješajući, dok brusnice ne omekšaju, ali zadrže svoj oblik. Pomiješaj kukuruzno brašno s 2 žlice hladne vode dok smjesa ne postane glatka, a zatim umiješaj u voće. Kuhaj još 2 minute uz redovito miješanje. Ostavi da se ohladi, zatim poklopi i ohladi. Može se zamrznuti i u ovoj fazi.
- Smrznuti kolač od sira prevrni na pladanj ili dasku i ostavi da se odmrzne 30 minuta, a zatim pažljivo skini foliju. Kompot od brusnica lagano zagrij u tavi i posluži s narezanim semifreddom.