gastro postao
Ispeci ukusne kokos keksiće i spoji ih s omiljenim sladoledom za poseban ljetni užitak
Ako obožavate deserte sigurno ste do sada pripremali keksiće i jeli ih uz kuglicu sladoleda, no jeste li ih ikada probali spojiti u jedno? Sendvič sladoledi postaju sve popularniji desert u brojnim slastičarnicama, a uz samo nekoliko sastojaka možemo ih pripremiti i sami.
Posebno su ukusni ako ih u zamrzivaču ostaviš preko noći jer će keksići postati mekani i baš kao sladoled, topiti se u ustima. Za dodatni užitak ih umoči u otopljenu čokoladu s nekoliko kristalića soli koja će se odlično nadopunjavati s aromom kokosa.
Sladoledni sendvič
Sastojci:
- 150 g smeđeg šećera
- 115 g maslaca sobne temperature
- 1 veliko jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 130 g naribanog kokosa
- 160 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice soli
- 1 l sladoleda od vanilije
Dodaci po želji:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 50 g kokosovog ulja
- ½ žličice cvjeta soli
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Lim za pečenje prekrij papirom za pečenje i ostavi sa strane.
- Za to vrijeme pripremi smjesu za kekse. U posudi pomiješaj smeđi šećer i maslac te dobro izradi mikserom oko pet minuta dok ne dobiješ pjenastu smjesu. U smjesu dodaj jaja i ekstrakt vanilije te još jednom dobro pomiješaj.
- U posebnoj posudi pomiješaj suhe sastojke: brašno, ribani kokos, prašak za pecivo i sol. Smjesu promiješaj pjenjačom.
- Pomiješaj smjesu šećera i maslaca sa suhim sastojcima pomoću miksera dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
- Pomoću žlice na limu za pečenje oblikuj kulice jednake veličine i stavi ih u pećnicu da se peku oko 12 minuta.
- Dok se keksi peku iz zamrzivača izvadi sladoled kako bi se malo otopio i bio spreman za oblikovanje sendviča.
- Kada su keksi pečeni ostavi ih da se ohlade. Pola keksića okreni tako da donja strana bude okrenuta prema gore.
- Vrijeme je za slaganje sendviča. Pomoću žlice za sladoled zagrabi po jednu kuglicu sladoleda i stavi ju na keksić okrenut donjom stranom prema gore. Poklopi ga drugim keksićem i prstima zagladi rubove sendviča.
- Kada su svi sendviči spremni stavi ih u zamrzivač da se ohlade, najbolje preko noći.
- Po želi sendviče umoči u otopljenu čokoladu. Čokoladu za kuhanje s kokosovim uljem najprije otopi na pari i zatim polovicu sendviča umoči u čokoladu i odmah posipaj s malo cvijeta soli. Sendviče stavi u zamrzivač na par minuta i spremni su za uživanje.
Voliš kokos? Okusi ga i u ovim receptima: