Svake godine s nestrpljenjem očekujemo početak, odnosno sredinu ožujka. Vrijeme je to kraljice među školjkama – kamenice. Onu malostonsku, Ostrea edulis, više od 20 godina uzgaja obitelj Šare. Upravo su njihovi restorani ovih dana glavno odredište kad je uživanje u ovoj deliciji u pitanju.
Kamenice su najbolje oko blagdana Sv. Josipa
"Oko blagdana Sv. Josipa kamenica je u stađunu. To je period kada je ona najpunija, najbolja i najukusnija. Ona se sada priprema za mrijest!. Kamenici trebaju tri godine kako bi narasla. Njezina stopa smrtnosti je čak 30%, a određenih godina i veća. Ako ove godine ispustimo 100.000 kamenica u more, za tri godine možemo očekivati 70.000 komada spremih za degustaciju!", objasnio nam je nedavno Josip Šare kada smo u zagrebačkom restoranu Bota Šare bili na tastingu kamenica.
Iako su izgledom dosta neugledne, po hranjivosti svog mesa kamenice zauzimaju visoko mjesto i prava su gastro delicija. Unosom 5 do 6 kamenica srednje veličine 5 do 7 puta mjesečno postiže se dovoljan unos omega 3 masnih kiselina potreban za zdravo funkcioniranje ljudskog organizma. Kamenice su izvor vitamina A, B1, B2 i B3, C i D, esencijalnih aminokiselina, a 6 kamenica sadrži 32 mg cinka što je približno 291% dnevne potrebe čovjeka.
Prilikom konzumacije ove školjke, ako je termički neobrađena, moramo biti svjesni da u sebe, naglašava Josip Šare, unosimo živi organizam te nije preporučeno da se jede u velikim količinama. Školjka je namirnica koja je strana ljudskom organizmu te, baš kao što je to slučaj i s drugim namirnicama, ako je ne konzumiramo na dnevnoj bazi, treba biti oprezan s količinom koju unosimo.
Malostonska kamenica - autentična i jedinstvena
U Malostonskom zaljevu kamenice se uzgajaju još od Rimskog doba, a prvi pisani tragovi datiraju u vrijeme Dubrovačke Republike. Često su bile posluživane na bečkom dvoru, nakon što ih je car Franjo Josip probao tijekom svog posjeta Stonu 1884. godine. Često su bile i na rimskim trpezama, ali i na engleskom dvoru.
Danas je Malostonski zaljev jedan od posljednjih prirodnih rezervata ove školjke. Europska komisija 2020. godine malostonsku je kamenicu upisala u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije. Ovim je postupkom Malostonskoj kamenici priznata autentičnost i jedinstvenost u okvirima cijele Europe.
Originalni recepti s kamenicama
Restorani Bota Šare u Zagrebu i Malom Stonu poslužuju ih svježe, pripremljene na grillu, juhi ili pak kao pohane, a početkom veljače prilikom posjeta malostonskom, 'originalnom' restoranu Bota Šare, imali smo priliku kušati i njihov izvrstan rižoto s kamenicama.
Donosimo 3 odlična recepta s kamenicama iz restorana Bota Šare - za kamenice na žaru, kamenice u tempuri te slasnu i krepku juhu od kamenica. Priprema je jednostavna, a okusi savršeni! Dobar tek!
Kamenice na žaru
Sastojci:
- maslinovo ulje
- peršin
- papar
- bijelo vino
Postupak:
- Otvoriti 5 školjki, ostaviti ih na dubljoj strani ljuske.
- Napraviti emulziju od maslinovog ulja, pelješkog suhog bijelog vina, papra i peršina - jušnom žlicom preliti školjku.
- Složiti kamenice u školjki na žar, pričekati da se lagano zakrčkaju, poslužiti.
Kamenice u tempuri
Sastojci:
- 100 g glatkog brašna
- 5 g praška za pecivo
- 1 bjelanjak
- gazirana voda (hladna)
- prstohvat soli
- ulje za prženje (suncokretovo)
Postupak:
- Otvoriti 5 školjki, izvaditi ih iz ljuske.
- Napraviti tijesto za tempuru od brašna, praška za pecivo, bjelanjka, mineralne vode i soli. Dobro izmiješati do odgovarajuće gustoće, dodatno ohladiti u frižideru.
- Ubaciti školjke u ohlađenu smjesu te ispržiti u dobro ugrijanom ulju.
Juha od kamenica
Sastojci:
- 12 kamenica
- 0,5 dcl maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- peršin
- 2 žlice glatkog brašna
- 1 l ribljeg temeljca
- sol
- papar
- 0,5 dcl bijelog vina
- muškatni oraščić
Postupak:
- Otvori kamenice, izvadi meso i po želji ga usitni.
- Na maslinovom ulju poprži češnjak, peršin i malo glatkog brašna.
- Zalij ribljim temeljcem te dodaj soli i papra prema ukusu.
- Ubaci kamenice, dodaj prstohvat muškatnog oraščića i malo bijelog vina.
- Kuhajte par minuta dok se sve lagano ne zgusne.