Prilikom nedavnog posjeta Brodsko-posavskoj županiji, kada sam se po ne znam koji put uvjerila u tradicionalnu slavonsku gostoljubivost, posjetila sam i Cernik, malo mjesto poznato po franjevačkoj crkvi i samostanu, Kulmerovom dvorcu, bogatoj povijesti, ali i jednom slasnom specijalitetu karakterističnom baš za ovaj kraj. Riječ je o jedinstvenom finger foodu, originalnim pikantnim zalogajčićima – cerničkim ćuptetima.
Iz Cernika ne možeš otići, a da ne kušaš ćuptete koji savršeno pašu uz domaću slavonsku rakijicu, a ni sama im nisam uspjela odoljeti. Prhko tijesto i ljutkasto punjenje od svinjetine, koje je zapravo gotova smjesa za prave slavonske kobasice, savršena su kombinacija koju nećeš pronaći nigdje drugdje u Slavoniji.
Cernički ćupteti posebna su pečena delicija koja se tradicionalno pripremala u vrijeme svinjokolje. Tada su se jeli s nogu, onako usput, dok se radilo, jer trebalo je nahraniti vrijedne ljude koji su od ranih jutarnjih sati pomagali oko svinjokolje. Danas su ćupteti originalan finger food koji, osim uz rakijicu, izvrsno ide uz vrhunska vina ili odlična craft piva.
Pravi znalci kažu kako nema dobrih ćupteta bez da se u tijesto ne doda svinjska mast i vino. U Cerniku sam užicala i originalan recept koji je ustupila Mirela Andrašević iz Cernika.
Cernički ćupteti
Sastojci - za nadjev:
- 1 kg masnije mljevene svinjetine
- 1 žlica soli
- 1 žlica slatke paprike
- 1/2 žlica ljute paprike
- 2 češnja češnjaka
Sastojci - za tijesto:
- 1 kg brašna
- 2 dcl mlijeka
- komadić kvasca
- 2 dcl otopljene svinjske masti
- 1 žlica soli
- 1 dcl bijelog vina
Postupak:
- Zamijesiti tijesto i razvući ga na debljinu 0,5 cm.
- Razrezati tijesto na kocke dimenzija 5x5 cm i na sredinu staviti malo mesnog nadjeva te podići vrhove tijesta.
- Posložiti na pleh i peći na 200°C oko 40 minuta.