Umjesto tijesta, za podlogu iskoristi tanke ploške krumpira, a zatim sve zajedno dodatno začinit finim, aromatičnim preljevom
Ručak koji spaja najbolje od sezonskih plodova oduševit će te jednostavnošću i sjajnim aromama. Krumpir najprije nareži na tanke ploške, a zatim po njemu posloži zelene šparoge. Dodaj umak od slatkog vrhnja i jaja, ubaci i koju kockicu topljivog sira pa sve zajedno začini biljem poput timijana, peršina i origana.
Ubaci u pećnicu, pripremi salatu i posluži još toplo.
Proljetna pita sa šparogama
Sastojci:
- 300 g krumpira
- 500 g divljih šparoga
- 3 kom mladog luka
- 1 žlica suncokretovog ulja
- sol
- 250 g slatkog vrhnja
- 3 jaja
- svježe mljeveni papar
- 50 g topljivog sira (npr. Zdenka), natrganog na komadiće
- 1 žlica krušnih mrvica
- listići svježeg timijana
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 200°C.
- Namasti i pospi mrvicama plitki okrugli lim za pečenje promjera 24 cm.
- Oguli i operi krumpire pa ih nareži na tanke ploške - ručno ili uz pomoć mandoline.
- Odreži drvenaste krajeve šparoga. Odvoji 12 šparoga, a preostale nareži na komade dugačke 2,5 cm.
- Očisti i operi mladi luk pa ga nareži na tanje kolutove.
- Složi krumpire u oblik za pečenje poput crijepa pa ih lagano pritisni. Poprskaj ih uljem.
- Peci u pećnici 10-ak minuta.
- Krumpir malo posoli te na njega stavi narezane šparoge i mladi luk.
- Potom ih ukrasi cijelim šparogama.
- Umuti vrhnje, jaja, sol i papar pa umiješaj komadiće sira. Smjesu prelij po krumpiru, mladom luku i šparogama.
- Peci u pećnici oko 30 minuta. Po pečenoj piti pospi listiće svježeg timijana.