Recepti 13. ožujka 2024.

Krumpir, šparoge, sir i vrhnje u fantastičnoj slanoj piti

Slasna pita od šparoga
Slasna pita od šparoga foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Umjesto tijesta, za podlogu iskoristi tanke ploške krumpira, a zatim sve zajedno dodatno začinit finim, aromatičnim preljevom

Ručak koji spaja najbolje od sezonskih plodova oduševit će te jednostavnošću i sjajnim aromama. Krumpir najprije nareži na tanke ploške, a zatim po njemu posloži zelene šparoge. Dodaj umak od slatkog vrhnja i jaja, ubaci i koju kockicu topljivog sira pa sve zajedno začini biljem poput timijana, peršina i origana.

Ubaci u pećnicu, pripremi salatu i posluži još toplo.

 

Možda vas zanima... Slasno i jednostavno: Slana pita od blitve i feta sira Recepti

 

 | Author: Shutterstock Slasna pita od šparoga foto: Shutterstock

Proljetna pita sa šparogama

Sastojci:

  • 300 g krumpira
  • 500 g divljih šparoga
  • 3 kom mladog luka
  • 1 žlica suncokretovog ulja
  • sol
  • 250 g slatkog vrhnja
  • 3 jaja
  • svježe mljeveni papar
  • 50 g topljivog sira (npr. Zdenka), natrganog na komadiće
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • listići svježeg timijana

 

Šparoge Možda vas zanima... Dosje šparoge: zelene kraljice proljeća na 3 načina! Špajza

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 200°C.
  2. Namasti i pospi mrvicama plitki okrugli lim za pečenje promjera 24 cm.
  3. Oguli i operi krumpire pa ih nareži na tanke ploške - ručno ili uz pomoć mandoline.
  4. Odreži drvenaste krajeve šparoga. Odvoji 12 šparoga, a preostale nareži na komade dugačke 2,5 cm.
  5. Očisti i operi mladi luk pa ga nareži na tanje kolutove.
  6. Složi krumpire u oblik za pečenje poput crijepa pa ih lagano pritisni. Poprskaj ih uljem.
  7. Peci u pećnici 10-ak minuta.
  8. Krumpir malo posoli te na njega stavi narezane šparoge i mladi luk.
  9. Potom ih ukrasi cijelim šparogama.
  10. Umuti vrhnje, jaja, sol i papar pa umiješaj komadiće sira. Smjesu prelij po krumpiru, mladom luku i šparogama.
  11. Peci u pećnici oko 30 minuta. Po pečenoj piti pospi listiće svježeg timijana.

 

Možda vas zanima... Ručak za 5: Pohana piletina i zeleni pire od graška Recepti Možda vas zanima... Moraš isprobati ovih pet proljetnih jela! Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:28 26. Ožujak 2023.

    ovo je super