Okušaj se i osmisli svoju slanu kombinaciju vafla ili pak probaj jedan od dva recepta koje donosimo - za hrskave za vafle sa šunkom i sirom te bezglutenske vafle s hrpom povrća
Dobrim slatkim vaflima teško je odoljeti, posebno ako su obogaćeni raznim dodacima poput namaza od čokolade i lješnjaka, raznim voćem, tučenim slatkim vrhnjem… No jednako su ukusni i slani vafli koji mogu postati i samostalan obrok, a mi donosimo ideje koje će tvoj slani doručak, ali i brzinski ručak ili večeru učiniti drugačijim i jako ukusnim.
Kako pripremiti tijesto za slane vafle
U tijesto za slane vafle može se dodati razno povrće poput batata, mrkve, ribanog luka, ribanih tikvica, sitno sjeckanih paprika, ribane bundeve, kukuruza, graška, špinata… Svakako iz ribanog, odnosno usitnjenog povrća treba istisnuti višak tekućine kako tvoji slani vafli ne bi bili gnjecavi.
Donosimo popis sastojaka od kojih će tvoji slani vafli postati najbolji na svijetu, ako ih pravilno upotrijebiš:
jaja – o njima ovisi struktura tijesta (jaja ga povezuju i nakon pečenja čine rahlim), a jaja bitno pridonose i okusu
mlijeko – vaflima osigurava vlagu te pomaže povezati jaja i brašno, odnosno suhe sastojke. Umjesto kravljeg mlijeka može se koristiti i biljno mlijeko
grčki jogurt – daje poseban okus, a vafli s grčim jogurtom imaju više proteina
maslinovo ulje – u tijesto za vafle uvijek je dobro dodati malo ulja koje pridonosi glatkoj strukturi tijesta i njegovoj prozračnosti te hrskavoj korici. Jednako funkcionira i biljno ulje neutralnih okusa
mladi luk - bijeli dio dat će svježi okus, a zeleni i okus i boju koja će oživjeti tvoje vafle
sir – znamo da je sve bolje s malo dodanog sira, pa će tako ribani sir i vaflima dati neodoljiv okus. Za slane vafle koriste se aromatični sirevi poput cheddara, ali i drugi manje aromatični sirevi koji se dobro tope (primjerice gauda)
Uz ove savjete možeš složiti svoje kombinacije slanih vafla, no probaj i dva recepta koja donosimo – za vafle sa šunkom i sirom te bezglutenske vafle s hrpom povrća.
Ne gasi ekran dok kuham
Bezglutenski vafli s povrćem
22 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Tikvice
1
kom
Mrkva
1
kom
Jaje
2
kom
Bjelanjak
2
kom
Bademovo brašno
0,33
šalica
Parmezan
0,25
šalica
Češnjak u granulama
0,25
žličica
Sol
0,25
žličica
Ljuti umak
Postupak
Iscijedi višak vode iz naribane tikvice i naribane mrkve.
Ostale sastojke dobro izmiješaj u zdjeli, dodaj tikvice i mrkvu i ponovno dobro izmiješaj.
Ulij u dobro namašćeni kalup za vafle i peci 3 do 5 minuta, odnosno dok vafli ne dobiju zlaćanu boju i postanu hrskavi. Posluži toplo.
Slani vafli sa šunkom i sirom
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Slani vafli sa šunkom i sirom
12 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Brašno
1,75
šalica
Prašak za pecivo
1
žličica
Sol
0,25
žličica
Šećer
1
žlica
Češnjak u granulama
0,25
žličica
Luk u prahu
0,25
žličica
Jaje
2
kom
Suncokretovo ulje
0,50
šalica
Mlijeko
1,75
šalica
Šunka
1
šalica
Cheddar
1
šalica
Mladi luk
1
kom
Postupak
U zdjeli izmiješaj suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sol, šećer, češnjak u prahu i luk u prahu.
Dodaj mokre sastojke – jaja, ulje, mlijeko. Sve dobro izmiksaj.
Dodaj šunku, sir i nasjeckani mladi luk.
Ulij tijesto u aparat za vafle i peci oko 5 minuta. Vafle posluži odmah, vruće.
Dodaj naribane tikvice i mrkvu i tvoji slani vafli bit će puni zdravih okusa
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Bezglutenski vafli s povrćem
22 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Tikvice
1
kom
Mrkva
1
kom
Jaje
2
kom
Bjelanjak
2
kom
Bademovo brašno
0,33
šalica
Parmezan
0,25
šalica
Češnjak u granulama
0,25
žličica
Sol
0,25
žličica
Ljuti umak
Postupak
Iscijedi višak vode iz naribane tikvice i naribane mrkve.
Ostale sastojke dobro izmiješaj u zdjeli, dodaj tikvice i mrkvu i ponovno dobro izmiješaj.
Ulij u dobro namašćeni kalup za vafle i peci 3 do 5 minuta, odnosno dok vafli ne dobiju zlaćanu boju i postanu hrskavi. Posluži toplo.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.