Nabujak od sira klasik je francuske kuhinje, a premda možeš pomisliti kako mu je priprema komplicirana - zapravo je dosta jednostavna i lagana. Isto tako, nabujak od sira često se rade sa sirom gruyèreom ili ementalerom, no nama je posebna upravo ova slatka verzija sa svježim sirom.
Lagani i pahuljasti iznutra s hrskavom vanjštinom, ovaj kolač savršen je kao prilog za juhu, gulaš ili bilo koje sočno predjelo! Napravi veću količinu - premda smo uvjereni da ni to neće biti dovoljno da ijedan komad ostane!
I zapamti - nabujak je vrhunski samo ako je lagan, prozračan i ekstra sirast! Posluži ga uz čašu dobro ohlađenog muškata momjanskog i slobodno nazdravi – nakon svakog zalogaja!
Nabujak od sira s kockicama manga
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 zreli mango
- 2 dl narančina sirupa ili 4 dl likera
- 2 jaja
- srž jedne mahune vanilije
- 3 žlice šećera u prahu
- 2 žlice naribane korice limuna
- 125 g svježeg sira
- 5 žlica šećera
Priprema:
- Oguli mango, odvoji meso od koštice i nareži na kockice veličine 1,5 cm. Pomiješaj ih u zdjeli sa sirupom ili likerom, mariniraj oko 20 minuta.
- Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Odvoji žumanjke od bjelanjaka, istuci pjenasto žumanjke, srž vanilije i šećer u prahu. Umiješaj limunovu koricu i sir.
- Istuci bjelanjke u snijeg i dodaj u smjesu. Smjesom napuni namašćene vatrostalne kalupe i zatim na nju raspodijeli kockice manga. Peci u pećnici oko 20 minuta dok ne postane zlatnožuto.
- Za niti od karamela izmiješaj u loncu šećer sa 2 žlice vode, zakuhaj uz neprestano miješanje dok voda ne ispari. Tada će karamel postati svjetlosmeđ. Makni lonac sa štednjaka čim masa postane smeđa, uroni vilicu i povlači niti direktno iz lonca preko nabujka.