Recepti 04. svibnja 2023.

Slatki nabujak od sira s kockicama manga

Souffle od sira
Souffle od sira foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nabujak je jelo koje daje vrhunski okus samo ako je lagan, prozračan i ekstra sirast! Slan je savršen serviran kao predjelo ili prilog i uz čašu vina, a sladak je idealan desert nakon obilne večere

Nabujak od sira klasik je francuske kuhinje, a premda možeš pomisliti kako mu je priprema komplicirana - zapravo je dosta jednostavna i lagana. Isto tako, nabujak od sira često se rade sa sirom gruyèreom ili ementalerom, no nama je posebna upravo ova slatka verzija sa svježim sirom.

 

Možda vas zanima... Pjenast i jednostavan nabujak s tikvicama Recepti

 

Lagani i pahuljasti iznutra s hrskavom vanjštinom, ovaj kolač savršen je kao prilog za juhu, gulaš ili bilo koje sočno predjelo! Napravi veću količinu - premda smo uvjereni da ni to neće biti dovoljno da ijedan komad ostane!

I zapamti - nabujak je vrhunski samo ako je lagan, prozračan i ekstra sirast! Posluži ga uz čašu dobro ohlađenog muškata momjanskog i slobodno nazdravi – nakon svakog zalogaja!

 

 | Author: Shutterstock Souffle od sira foto: Shutterstock

Nabujak od sira s kockicama manga

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 zreli mango
  • 2 dl narančina sirupa ili 4 dl likera
  • 2 jaja
  • srž jedne mahune vanilije
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 2 žlice naribane korice limuna
  • 125 g svježeg sira
  • 5 žlica šećera

 

Čokoladni nabujak Možda vas zanima... Nabujak od čokolade po receptu Mary Berry Recepti

 

Priprema:

  1. Oguli mango, odvoji meso od koštice i nareži na kockice veličine 1,5 cm. Pomiješaj ih u zdjeli sa sirupom ili likerom, mariniraj oko 20 minuta.
  2. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Odvoji žumanjke od bjelanjaka, istuci pjenasto žumanjke, srž vanilije i šećer u prahu. Umiješaj limunovu koricu i sir. 
  3. Istuci bjelanjke u snijeg i dodaj u smjesu. Smjesom napuni namašćene vatrostalne kalupe i zatim na nju raspodijeli kockice manga. Peci u pećnici oko 20 minuta dok ne postane zlatnožuto.
  4. Za niti od karamela izmiješaj u loncu šećer sa 2 žlice vode, zakuhaj uz neprestano miješanje dok voda ne ispari. Tada će karamel postati svjetlosmeđ. Makni lonac sa štednjaka čim masa postane smeđa, uroni vilicu i povlači niti direktno iz lonca preko nabujka.

 | Author: Shutterstock Kockice manga foto: Shutterstock

 

Možda vas zanima... Danas ručamo: Nabujak od sira i krumpira Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.