gastro postao
Iz Francuske, prijestolnice gastronomije, stiže nam još jedan recept za neodoljivi desert, koji za pripremu zahtjeva malo strpljenja i puno pažnje
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 303
Potrebno vam je
- 50 g maslac, neslani
- 60 g šećer, kristal
- 45 g pšenično brašno, bijelo
- 3 dl mlijeko kravlje, punomasno
- 2 kom narančina kora
- 2 žlica sok od naranče (prirod. svježi)
- 3 kom jaje kokošje
- 1 kom bjelanjak kokošji
Priprema
- Pećnicu zagrijemo na 200 °C. U nju stavimo lim za pečenje. Zdjelice premažemo otopljenim maslacem i pospemo ih šećerom, pazeći da su potpuno prekrivene.
- U preostali otopljeni maslac dodamo brašno i pirjamo 1 minutu na slaboj vatri. Sklonimo s vatre i postupno dodajemo mlijeko. Vratimo na vatru i pustimo da polagano zavre, miješajući.
- Kuhamo na laganoj vatri 1 – 2 minute pa ponovno sklonimo s vatre. Dodamo narančinu koricu i sok i najviše 1 žličicu šećera. U smjesu umiješamo žumanjke.
- Bjelanjke istučemo gotovo u snijeg te u njih umiješamo 1 žličicu šećera. U smjesu sa žumanjcima dodamo 1 žlicu bjelanjaka, pa umiješamo ostatak.
- Smjesu ulijemo u zdjelice, nožićem sastrugavši višak s vrha zdjelica. Stavimo ih u vrući lim za pečenje i pečemo 12 – 15 minuta.
Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata