Jagode su kao Pariz – uvijek dobra ideja, ali najbolje su u proljeće. Sočno sezonsko voće osvaja okusom i mirisom, a u ovoj poslastici u čaši kombiniramo ga sa džemom od marelicama
Obećavamo da će na red doći i ostalo voće, ali trenutno su nam zvijezde jagode. Sočne, slatke, crvene… U romantičnom filmu one bi bile ona prijateljica bez koje ne možete i koja sve dijelove spoji u slatku priču. Jednako su ukusne svježe kao i prerađene u džemove, marmelade, sladolede i mnoštvo drugih divota.
Jagode su više od osvježavajućeg voća koje mnogi obožavaju zbog slatkoće i sočnosti, one su prava riznica zdravlja i kreativnosti u kuhinji. Osim što su izvrstan izvor vitamina C, bogate su i antioksidansima, što ih čini izvrsnim izborom za jačanje imunološkog sustava.
Omiljeno ljetno voće inspiracija je za brojne slastice i deserte
foto: Jenna Hamra/Pexels
U gastronomiji, u sve se uklapaju – od klasičnih torti i pita do mousseova, kolača i parfe krema. Mogu biti super dodatak smoothiejima i koktelima, ali divno će se sljubiti i s kiselkastim dresingom i slanim dodacima poput feta sira ili pršuta u salatama.
Igraj se, eksperimentiraj i kreiraj neku vlastitu kombinaciju. Naravno, dok uživaš u ovom slojevitom desertu s jagodama i marelicama u čaši koji je bez pečenja gotov za 10 minuta.
Ne gasi ekran dok kuham
Desert u čaši s jagodama
10 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Grčki jogurt
2
šalica
Pasta od vanilije
2
žličica
Jagode
450
g
Med
2
žličica
Džem od marelice
0,50
šalica
Plazma keks
2
kom
Postupak
U zdjeli srednje veličine, dodaj u jogurt pastu od vanilije, miješajući dok smjesa ne postane glatka. Ostavi sa strane.
Nareži jagode na četvrtine ili polovine.
U drugoj zdjeli pomiješaj jagode i med te ih stavi sa strane.
Džem od marelice rasporedi u dvije čaše ili teglice. U svaku stavi oko 1/2 šalice jogurta.
Kekse razlomi na male komade i rasporedi ih u čašama. Doda nekoliko žlica jagoda u svaku čašu te sačuvaj nekoliko za ukrašavanje na vrhu.
Rasporedi preostali jogurt po čašama, a vrh ukrasi jagodama. Posluži odmah.